Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Denk mee over het virtuele museum van Vlaanderen!

Het virtuele museum wil roerend, onroerend en immaterieel erfgoed verbinden in digitale verhalen over Vlaanderen. Dat zijn we nu stap voor stap aan het uitwerken, samen met de erfgoedsector. Ben je beleidsmedewerker in een erfgoedinstelling of erfgoedprofessional? Neem deel aan de bevraging en bezorg ons jouw ideeën over de erfgoedbeleving van de toekomst!

Banner museum van Vlaanderen

Waarom een virtueel museum van Vlaanderen

Erfgoed verbindt je met geschiedenis en cultuur. Gebouwen of de sporen ervan, ambachten, feesten en tradities, kunst- en gebruiksvoorwerpen, manuscripten, documenten, films en foto’s: al het erfgoed dat getuigt van de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen, is wijd verspreid. Soms herkenbaar, maar vaak ook verborgen.

Het nieuwe museum wil dat erfgoed verweven in verhalen over Vlaanderen en je de weg erheen wijzen.

Waarom een virtueel museum?

  • Ons erfgoed is over heel Vlaanderen en ver daarbuiten te vinden. Digitaal kunnen we het samenbrengen, en overal op elk moment bereikbaar voor je maken, zonder zorgen over openingsuren, drukte of afstand.
  • De geschiedenis van Vlaanderen is nooit af. Elke dag brengt nieuwe inzichten die er een plek kunnen krijgen; geen gebrek aan plaats in een virtueel museum!
  • Oog in oog staan met een portret van honderden jaren oud, de stilte in een kathedraal, ... Die magie kunnen we niet digitaliseren, maar we kunnen je wel laten reizen door de tijd of vliegen boven Vlaanderen, en jou erfgoed laten ervaren als nooit tevoren.

Doe mee aan de bevraging en deel jouw ideeën!

Het virtuele museum wil het wijdverspreide Vlaamse erfgoed verbinden in digitale verhalen over de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen voor een breed publiek. Op die manier wil het ook een rol spelen in de verdere digitale transformatie van de Vlaamse erfgoedsector.  Lees meer over de ontdekkingstocht naar de erfgoedbeleving van de toekomst op de community site.

Sinds april zijn we in gesprek met vertegenwoordigers van de roerende, onroerende en immateriële erfgoedsector. Dat gesprek willen we nu uitbreiden naar een grotere groep erfgoedprofessionals. We nodigen je daarom graag uit om deel te nemen aan onze bevraging: deel jouw ideeën over het virtuele museum én over de meerwaarde die het jou en de brede erfgoedsector kan bieden.

Tegelijkertijd werken we verder aan gebruikersonderzoek en aan de eerste concepten voor het virtuele museum. De resultaten daarvan, samen met die van de bevraging, willen we delen en samen verfijnen op een ontwerpdag voor de erfgoedsector, begin februari 2022. Schrijf je alvast in en we houden je verder op de hoogte over de precieze datum en locatie.