Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Ruim 550.000 euro voor behoud nalatenschappen hedendaagse kunstenaars

De minister van Cultuur steunt 13 pilootprojecten die inzetten op het behoud van nalatenschappen van hedendaagse Vlaamse kunstenaars. Die projectsubsidies worden toegekend aan kunstenaars, organisaties en erfgenamen met als doel om de archieven en praktijken van deze kunstenaars op een goede manier voor de toekomst te bewaren. Het gaat onder andere om werk van Guy Rombouts, Luc Brewaeys en Klaas Verplancke.

fsd

Het Vlaamse cultuurbeleid stimuleert de zorg voor archieven in de kunstensector. Maar er zijn nog veel uitdagingen op vlak van borging van en omgang met archieven, collecties en praktijken van hedendaagse kunstenaars en kunstenorganisaties. De bijzondere nalatenschappen van kunstenaars uit de 20ste eeuw verdienen bijzondere aandacht en begeleiding, aangezien de eerste generatie hedendaagse kunstenaars nu hun oeuvre afsluit.  

Om die reden besloot de minister van Cultuur om pilootprojecten te ondersteunen die zich richten op de omgang met nalatenschappen van hedendaagse kunstenaars. Zo konden er in 2023 al 12 pilootprojecten starten. In 2024 werd een tweede oproep georganiseerd naar kunstenaars, organisaties en erfgenamen om pilootprojecten in te dienen rond de nalatenschappen van hedendaagse kunstenaars in de Vlaamse Gemeenschap. 

Foto: Foto uit de nalatenschap van danseres en choreografe Jeanne Brabants, 1 van de geselecteerde pilootprojecten in 2024.

Groot succes: 40 aanvragen

De tweede oproep was opnieuw een groot succes met maar liefst 40 aanvragen. Op basis van het advies van experten besloot de minister om 13 pilootprojecten te ondersteunen, voor een totaalbedrag van 564.600 euro. 

Intervisie en masterclasses bevorderen kennisdeling

Tijdens de looptijd van de projecten zullen in samenwerking met FARO en Kunstenpunt intervisies plaatsvinden om de documentatie en de kennisdeling te bevorderen. Daarnaast zijn er ook masterclasses waarbij geïnteresseerden uit de cultureel-erfgoed- en kunstensector kunnen deelnemen. In 2025 volgt een ontmoetingsdag voor de cultuursector. 

We nodigen je alvast uit voor de laatste masterclass van 3 oktober 2024 om 14 u. in het Belpairegebouw. Meer informatie over het programma volgt later.