Overslaan en naar de inhoud gaan

Fallen Dictator

Philip Aguirre y Otegui

Nummer BK009278
Categorie beeldhouwwerken
Bewaarnemer Middelheimmuseum
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Philip Aguirre y Otegui (°1961) vervaardigt sculpturen, tekeningen, grafiek en assemblages. Zijn kunst is maatschappijkritisch en poëtisch tegelijk. Referenties aan de kunstgeschiedenis, persoonlijke ervaringen, actuele politieke vraagstukken en de samenleving in het algemeen komen vaak terug in Aguirres oeuvre.

Fallen Dictator (2005) gaat over de feilbaarheid van macht. Het statige bronzen standbeeld, met de uiterlijke kenmerken van Leopold II, is ter hoogte van de enkels doorgezaagd. De gevallen leider ligt bijgevolg achter de sokkel tegen de grond. Naast de opkomende debatten rond de Belgische koloniale geschiedenis speelden de televisiebeelden van het omverwerpen van Saddam Hoessein een belangrijke rol bij het ontstaan van het werk. Met Fallen Dictator schept Aguirre een krachtig, universeel beeld van de onttroning van gevaarlijke machthebbers en bevraagt hij de typologie van het standbeeld.

Philip Aguirre y Otegui had al solotentoonstellingen in het Middelheimmuseum, Antwerpen (2008) en Mu.ZEE, Oostende (2013). Daarnaast nam hij deel aan Beaufort, Nieuwpoort (2009), de Ireland Biennial, Limerick (IE, 2016) en groepstentoonstellingen in Kunsthal Charlottenborg, Kopenhagen (2010), het MAS, Antwerpen (2013 en 2017) en S.M.A.K., Gent (2017).