Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Ruim 330.000 euro voor 5 innovatieve partnerprojecten

De Vlaamse minister van Cultuur subsidieert 5 nieuwe innovatieve partnerprojecten voor een totaalbedrag van 334.295 euro. Dankzij de projectsubsidies kunnen cultuurorganisaties samenwerken met partners uit andere sectoren en zo expertise, infrastructuur en netwerken delen.

Doel van de subsidieoproep is culturele organisaties te laten samenwerken met organisaties uit niet-culturele sectoren om samen grenzen te verleggen. Zo ontstaat er een spillover tussen de cultuursector en andere sectoren. Daardoor wordt het makkelijker om vernieuwende producten of projecten te ontwikkelen. De subsidieoproep wordt elk jaar herhaald, dit jaar was het al de achtste ronde.

Beeld uit ‘The Falling City’, een project waarmee GLUON vzw, kunstenares Naomi Iglesisas, de Liga voor Mensenrechten, Kenniscentrum Data en Maatschappij (KDM) en AI-specialist  Radix een artistiek AI-bewakingssysteem willen ontwikkelen. Dat zetten ze in voor het tegenovergestelde doel waar bewakingscamera’s feitelijk voor ontwikkeld zijn: het detecteert affectieve relaties in de straten van Brussel en wil zo een kaart ontwerpen met de meest liefdevolle plekken in de stad.

Beoordeling in 2 fasen

In 2024 focuste de subsidieoproep voor de tweede keer op rij op digitale transformatie. We ontvingen in totaal 18 subsidieaanvragen. Alle aanvragen werden ontvankelijk verklaard en voorgelegd aan een beoordelingscommissie. Die beoordeelde de ingediende projecten in 2 fases: 

  1. De commissie beoordeelde eerst de beknopte beschrijving en de begroting van elk partnerproject. Dat gebeurde volgens de beoordelingscriteria uit het reglement en met aandacht voor digitale transformatie. Zo kregen 9 van de 18 subsidieprojecten een eerste positieve beoordeling. 
  2. Daarna nodigde de commissie die 9 aanvragers uit voor een mondelinge toelichting. Op basis van hun pitch kregen de projecten een score en werd een advies aan de minister geformuleerd. 

Rechts: Een beeld uit ‘The Falling City’, een goedgekeurd innovatief project uit 2023. Met 'The Falling City' ontwikkelden GLUON vzw, kunstenares Naomi Iglesias, de Liga voor Mensenrechten, Kenniscentrum Data en Maatschappij en AI-specialist Radix een artistiek AI-bewakingssysteem. Dat doet het tegenovergestelde voor wat bewakingscamera’s ontwikkeld zijn: het detecteert affectieve relaties in de straten van Brussel en wil zo een kaart ontwerpen met de meest liefdevolle plekken in de stad. 

Diverse projecten

De minister besliste om 5 projecten te subsidiëren voor een totaalbedrag van 334.295 euro. De hoogst gerangschikte projecten werden geselecteerd. Het gaat om: 

  • Organoid Computing van Gluon: een zoektocht naar bewustzijn;
  • mo/u/ld making van Isabel Fredeus;
  • Check It Out van Muntuit vzw;
  • Mental Mapping van Stedelijke Musea Sint-Niklaas: een innovatieve mentale kaart van het toeristisch-recreatief aanbod in Vlaanderen voor het nieuwe cartografiemuseum MAP-Mercator in Sint-Niklaas; 
  •  Imaginary Friend van J.E.F. : een cocreatieve educatieve toolkit. 

De geselecteerde partnerprojecten werden ingediend door spelers uit diverse culturele deelsectoren. Zij gaan niet alleen partnerschappen aan met (socio-)culturele organisaties, maar werken ook samen met partners uit de wetenschap, het hoger onderwijs en de sector van de digitale technologie en artificiële intelligentie. 

De gesubsidieerde projecten kennen uiteenlopende doelstellingen. Denk maar aan de ontwikkeling van een educatieve toolkit om de aandacht voor mentaal welzijn te verhogen in de eerste graad van het secundair onderwijs. Of het inzetten van vrijwilligerswerk als een alternatieve betaalwijze voor concertzalen. Maar ook een onderzoek naar de mogelijke sculpturale kwaliteiten van mycelium als zelf-assemblerend materiaal. 

Ontdek de nieuwe innovatieve partnerprojecten en de toegekende subsidiebedragen

 

Innovatieve partnerprojecten

Wil je meer weten over deze subsidielijn? Of wil je meer lezen over succesvolle projecten van vorige rondes?

Ontdek de subsidielijn en lees ons inspiratiemagazine