Ruim 2,5 miljoen voor bovenlokale cultuurprojecten
De Vlaamse minister van Cultuur kent aan 21 organisaties een subsidie toe voor een bovenlokaal cultuurproject, goed voor in totaal 2.550.258 euro. Met deze projectsubsidies van het Bovenlokaal Cultuurdecreet wil de minister cultuur- en jeugdorganisaties stimuleren om over de grenzen van gemeenten, sectoren en disciplines heen samen te werken.
Bij de indienronde van het voorjaar dienden 47 organisaties een subsidieaanvraag in. Dat leverde na beoordeling een diverse waaier aan goedgekeurde projecten op: van inclusieve bibliotheekprojecten over rondreizende kunstprojecten tot een heus historisch totaalspektakel. Alle projecten gaan vanaf 1 januari 2025 van start.
Een greep uit de gesubsidieerde projecten
Innovatie en inclusie in de bib
In de voorbije indienronde vallen twee meerjarige bibliotheekprojecten op. Zo zal de Kortrijkse bibliotheek in samenwerking met een divers collectief van kunstenaars en andere bibliotheken uit de ruime regio de mogelijkheden van AI op culturele expressies onderzoeken. De innovatieve experimenten die kunst en nieuwe technologie verbinden, gaan veel verder dan de gebruikelijke leesbevordering en worden ook voorgesteld tijdens festivals in West-Vlaanderen.
Onder impuls van de bibliotheek van Landen zetten de Oost-Brabantse bibliotheken volop in op inclusie. Met een speciaal voor dit project ontwikkelde mobiele unit gaan ze drie jaar lang de boer op langs festivals, markten, kermissen, buurtfeesten, sociale woonwijken, woonzorgcentra enzovoort. Het project wil letterlijk de bib tot bij de mensen brengen en richt zich vooral op de niet-bibliotheekbezoeker.
Rondreizende artistieke projecten
Ook andere projecten gaan op rondreis. Het Wagenspel van Max Last bijvoorbeeld. Naar aloude Vlaamse traditie trekt dat theatergezelschap met paard en kar langs kermissen en dorpsfeesten in de provincie Vlaams-Brabant en bokst er ter plekke een laagdrempelige voorstelling in elkaar met lokale spelers.
A(PPP)eL van vzw Gluon is een gedurfd artistiek project over duurzaam voedsel. Wekelijks vaart een schip van Brussel naar het Pajottenland en terug. Tijdens de boottochten krijgen schoolkinderen, jongeren en geïnteresseerde burgers uitleg van boeren over alternatieve voedselsystemen. Onderweg meert het schip aan bij bioboerderijen.
Constructlab ontwikkelt dan weer een mobiele kiosk die neerstrijkt in publieke ruimtes. Buurtbewoners en passanten gaan daar aan de slag met makers, ontwerpers en kunstenaars. Alles kan als artistiek experiment: samen koken, een filmvoorstelling, een voorstelling bekijken of zelf optreden.
Herdenking van WO II
De Grote Rappèl daarentegen speelt zich af op één plek: de garnizoensstad Leopoldsburg. Honderden vrijwilligers uit de regio - acteurs, dansers, muzikanten, kunstenaars, decorbouwers - dragen dit grootse totaalspektakel, dat onder meer het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenkt. Via een landelijke oproep (de rappèl) werden ook alle miliciens en militairen uitgenodigd die ooit in Leopoldsburg ingekwartierd waren.
Ook een aanvraag indienen?
Heb je zelf plannen voor een bovenlokaal project en wil je een projectsubsidie aanvragen? De eerstvolgende uiterste indiendatum is vrijdag 15 november 2024. Je project mag ten vroegste op 1 juli 2025 starten en maximaal 3 jaar duren.
Dit jaar werd ook een tijdelijk reglement voor kleinschalige bovenlokale projecten opgestart. Dat mikt vooral op amateurkunstenorganisaties en kleinere, al dan niet professionele spelers die een kleinschalig bovenlokaal cultuurproject willen opzetten.
Heb je hulp nodig bij je subsidieaanvraag? Bij OP/TIL, het steunpunt voor bovenlokale cultuurwerking, kun je terecht voor eventuele ondersteuning.