Ons advies over mediabeleid aan regeringsonderhandelaars
Binnenkort wordt een nieuwe Vlaamse Regering gevormd. Om de regeringsonderhandelaars een kennisgebaseerd advies te geven, startte het Departement Cultuur, Jeugd en Media in 2022 met de opmaak van de regeerbijdrages. We focusten daarbij op knelpunten of heroverwegingen binnen het bestaande beleid en op nieuwe beleidsvoorstellen. Verder werkten we concrete beleidsvoorstellen uit die direct in een regeerakkoord meegenomen kunnen worden.
Regeerbijdrage Media
De voortdurende ontwikkelingen in de mediasector vormen een uitdaging voor zowel beleidsmakers als voor mediaregulatoren. Dit leidt tot nieuwe mediaparadigma’s.
Een toekomstgericht mediabeleid dat inspeelt op de voortschrijdende ontwikkelingen is essentieel voor een duurzame en bloeiende mediasector in Vlaanderen.
Doelstellingen
Mediabeleid is gericht op een aantal doelstellingen die in de nieuwe context meer dan ooit relevant blijven:
- Economische doelstellingen: de mediasector stimuleren zodat die zich maximaal kan ontplooien op economisch vlak.
- Innovatiedoelstellingen: media-innovatie aanmoedigen en faciliteren.
- Creatieve/culturele doelstellingen: kwaliteitsvolle Vlaamse content (series, animatie, documentaires, games en kwaliteitsvolle journalistiek) stimuleren en de zicht- en vindbaarheid van deze Vlaamse content verzekeren, met een sterk beleidskader voor audiovisuele- en videogameproductie en -distributie.
- Maatschappelijke doelstellingen: de rechten van het individu en van bepaalde bevolkingsgroepen beschermen en mediawijsheid verzekeren.
- Democratische doelstellingen: bijdragen tot een goed werkende moderne democratie door een verscheidenheid aan beschikbare informatie en diverse meningen.
6 themapapers
In functie van deze doelstellingen werkten we verschillende concrete beleidsacties uit binnen 6 thema’s:
- Toekomst van radio
- Audiovisuele content
- Mediawijsheid en kwaliteitsvolle journalistiek
- Subsidiedecreet Media
- Media-innovatie
- Openbare omroep-VRT
Lees onze regeerbijdrage Media.