Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Nieuwe publicatie wil relatie tussen jongeren en politie versterken

De relatie tussen jongeren en politie is een complex, maar belangrijk thema. “Zet en houd het op de agenda” is daarom de eerste en belangrijkste aanbeveling in de publicatie ‘Naar een versterkte relatie tussen jongeren en politie’. Die publicatie kwam er na een projectoproep die de Vlaamse minister van Jeugd in 2021 lanceerde.

De publicatie werd geschreven door Bataljong, in samenwerking met Uit de Marge en PLACECOMPANY en biedt inspiratie en goede voorbeelden om de relatie tussen jongeren en politie te versterken.

Projectoproep en begeleidingsopdracht ‘Jongeren en politie’

Projectoproep

De publicatie is het resultaat van de projectoproep ‘Jongeren en politie’. Die oproep werd in juli 2021 gelanceerd door de Vlaamse minister van Jeugd en paste binnen het kader van prioriteit 1 van het Vlaams Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan: Welbevinden en positieve identiteitsontwikkeling.

Het doel van de projectoproep was om:

  • duurzame samenwerking tussen politie en het jeugdwerk te stimuleren
  • te leren uit de huidige praktijken
  • goede praktijkvoorbeelden te versterken

Binnen de oproep werden zes projecten geselecteerd die focusten op:

  • een veilige relatie tussen jongeren en politie
  • respect voor elkaar
  • correcte beeldvorming bij alle partijen
Coverbeeld uit de publicatie 'Naar een versterkte relatie tussen jongeren en politie'

Begeleidings- en onderzoeksopdracht

Om de goedgekeurde projecten te ondersteunen werd een begeleidingsopdracht uitgeschreven. Die opdracht bestond uit drie delen:

  • ondersteuning en begeleiding van de projecten
  • kennisdeling en inspiratie
  • opmaak van een omgevingsanalyse en wetenschappelijk eindrapport met:
    • een uitgewerkte visie
    • een projectanalyse
    • aanbevelingen aan de praktijk en de verschillende beleidsniveaus

De begeleidingsopdracht werd toegekend aan een samenwerkingsverband tussen Bataljong, Uit de Marge en PLACECOMPANY. Het eindresultaat van die opdracht is de publicatie ‘Naar een versterkte relatie tussen Jongeren en politie’.

Belangrijke aanbevelingen uit de publicatie

Het is een vaststaand feit dat er overal, in elke stad, gemeente of politiezone, een relatie is tussen jongeren en politie. Daarom is het belangrijk om in te zetten op het verbeteren en verduurzamen van die relatie. Maximale samenwerking is daarbij essentieel. Alle partijen moeten een constructieve rol kunnen spelen; van jongere tot korpschef, van jeugdambtenaar tot minister. De publicatie geeft aanbevelingen om aan die relatie tussen jongeren en politie te werken.

Een succesvol traject om de relatie tussen jongeren en politie te verbeteren, start met een kwalitatief voortraject waarbij de tijd genomen wordt om de beginsituatie in beeld te brengen. Daarnaast is het belangrijk is om proactief en preventief te handelen en in te spelen op structurele problemen.

De publicatie biedt aanbevelingen voor alle betrokken actoren. Zo worden lokale besturen aangeraden om in te zetten op kwaliteitsvolle openbare ruimte waar jongeren zichzelf mogen zijn. De publieke ruimte en de organisatie heeft namelijk een grote impact op de relatie tussen jongeren en politie.

Vrijwilligheid en veiligheid zijn essentieel om aan de relatie tussen jongeren en politie te werken. Samenwerkingspartners moeten een veilige omkadering kunnen garanderen bij alle initiatieven waarbij jongeren, jeugd(welzijns)werkers en politie samenkomen.

Ook jeugd(welzijns)werkers spelen een cruciale rol. Zij hebben expertise, kennen hun jongeren en kunnen een brug vormen naar de politie. Jeugdwerkers moeten niet enkel erkend, maar ook versterkt en ondersteund worden in die rol.

Het belang van partners met ervaring in herstelgericht werken, kan niet worden overschat. Zij kunnen dialogen opzetten tussen de betrokken partijen en doen dat met het oog op wederzijds begrip en een duurzame relatie.

Ontdek alle aanbevelingen in de publicatie ‘Naar een versterkte relatie tussen Jongeren en Politie’