Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Nieuw classificatiesysteem GoedGezien waarschuwt voor potentieel schadelijke inhoud

Op 16 september lanceert de Vlaamse minister van Media het nieuwe classificatiesysteem GoedGezien. De symbolen van GoedGezien waarschuwen tv-kijkers voor mogelijk schadelijke inhoud. Alle Vlaamse omroepen zijn vanaf 30 september verplicht om het classificatiesysteem te gebruiken. Die verplichting vloeit voort uit de Europese Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten.

GoedGezien werd ontwikkeld door het departement Cultuur, Jeugd en Media, in overleg met de omroepen, de dienstenverdelers en experts in ontwikkelingspsychologie, communicatiewetenschappen en media. De Vlaamse Regulator voor de Media ziet erop toe dat het classificatiesysteem correct wordt gebruikt. 

Ouders en kinderen kijken tv

Wat is GoedGezien?

GoedGezien is een classificatiesysteem voor audiovisuele media. Het waarschuwt kijkers aan de hand van leeftijds- en inhoudsclassificaties voor potentieel schadelijke inhoud van tv-programma’s. GoedGezien moet minderjarigen beschermen voor programma’s die hun lichamelijke, geestelijke of morele ontwikkeling zouden kunnen aantasten. Het classificatiesysteem geeft aanbevelingen aan onder andere jongeren, ouders en voogden.

Hoe werkt GoedGezien?

GoedGezien werkt met leeftijds- en inhoudsclassificaties die aangeduid worden met pictogrammen. Er zijn vijf leeftijdscategorieën en zes inhoudelijke categorieën. 

De leeftijdscategorieën duiden een richtinggevende leeftijdsgrens aan:

  • Alle leeftijden (AL)

  • 6+

  • 10+

  • 12+

  • 16+

De inhoudscategorieën waarschuwen voor mogelijks schadelijke inhoud:

  • Geweld

  • Angst

  • Seks

  • Verslavende middelen

  • Grof taalgebruik

  • Negatieve beeldvorming

De pictogrammen verschijnen enkel seconden in beeld bij de start van tv-programma’s en na iedere onderbreking. In de catalogi van dienstenverdelers en streamingplatformen, moeten alle iconen die van toepassing zijn, zichtbaar zijn op de programmapagina.

Symbolen GoedGezien

Classificatie en centrale databank

De omroepen zijn verantwoordelijk voor de classificatie van hun tv-programma’s en het correct informeren van de kijkers. De omroepen maken daarbij gebruik van een centrale databank. De classificatie gebeurt op basis van een handleiding die het Departement Cultuur, Jeugd en Media samen met experten heeft opgemaakt. Kijkers kunnen via de publiekswebsite goedgezien.tv opzoeken welke classificatie een programma heeft gekregen.

Communicatiecampagne GoedGezien

Om GoedGezien voor te stellen aan het brede publiek, start op 16 september een communicatiecampagne. Die campagne bevat onder meer een tv-spot die op alle Vlaamse zenders zal te zien zijn. De spot werd geregisseerd door acteur en regisseur Jeroen Perceval, bekend van onder andere Wat Als? en Dealer