Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Hoe ga je om met koloniale verwijzingen in de publieke ruimte?

Er klinkt meer en meer de oproep om iets te doen met de sporen van het koloniale verleden in de openbare ruimte. Denk maar aan standbeelden of straatnamen die verwijzen naar personen uit de koloniale periode. Vandaag speelt de discussie zich niet alleen op straat af, maar ook online.

Handreiking ‘Omgaan met koloniale verwijzingen in de publieke ruimte’

Het Agentschap Integratie en Inburgering stelde, op initiatief van de Vlaamse Regering, een handreiking voor lokale besturen op. 

Krijg je vragen van inwoners, actiegroepen of het middenveld over een bepaalde straatnaam? Of wil je als lokaal bestuur proactief inzetten op de aanpak van koloniale verwijzingen?  De handreiking ‘Omgaan met koloniale verwijzingen in de publieke ruimte’ stelt lokale besturen in staat om samen met inwoners en belanghebbenden een aanpak hiervoor uit te stippelen.

Het Agentschap Integratie en Inburgering werd hierbij ondersteund door het Agentschap Binnenlands Bestuur, de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw (FARO).