Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Gent Manifesto

Datagedreven publieksontwikkeling van de Europese culturele en creatieve sectoren

Het Gent manifesto banner
Illustratief beeld

De digitale revolutie, nog aangevuurd door externe factoren als de COVID-19 pandemie, veranderde het voorbije decennium het aanschijn van onze culturele en creatieve sectoren. Niet alleen productieprocessen verlopen ondertussen anders, ook op het vlak van publieksontwikkeling is de omslag opvallend. Nieuwe ontwikkelingen binnen het domein van datatechnologie blijken onmiddellijke opportuniteiten te bieden met het oog op publieksopbouw. Dankzij de manier waarop data anno 2024 kan worden verzameld en geanalyseerd, kunnen spelers de band met hun publiek verdiepen – onder meer met veel ruimte voor interactie. Bovendien stellen deze ontwikkelingen hen in staat om nieuwe publiekssegmenten te identificeren én aan zich te binden, wat dan weer kansen schept om de cultuurparticipatie te stimuleren, werk te maken van meer diversiteit, zichtbaarheid en vindbaarheid te bevorderen en nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.   

In de Europese regelgeving neemt deze digitale transformatie dan ook een steeds prominentere plek in, met programma’s zoals Digital Decade en Digital Europe. Ook het EU Werk Plan voor Cultuur (2023-2026) wijst digitalisering aan als de sleutel tot de toekomst en focust op het ondersteunen van de culturele en creatieve sectoren bij hun digitale omslag en op het aanmoedigen van grootschalige samenwerkingsverbanden.  

Van ambitie naar effectief handelen

Binnen Europa wordt de focus op digitalisering dus breed gedragen. Met het Gent Manifesto neemt het Belgische voorzitterschap dan ook het voortouw in het zetten van de volgende stap: de omslag van een gedragen ambitie naar effectief handelen. Het Gent Manifesto, gelanceerd op 8 februari 2024, roept op tot structurele samenwerking tussen de lidstaten, de Commissie en vooruitstrevende culturele spelers, en dit met de oprichting van het European Policy Forum on Data-Driven Audience Development in the Cultural and Creative Sectors.   

Met de steun van de cultuurministers van de drie gemeenschappen wil het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie het Gent Manifesto vaart geven. Zo worden de lidstaten, de Europese Unie zelf en de spelers in het veld aangezet tot het bevorderen van digitale datagedreven publieksontwikkeling.

Het belang van datagedreven publieksontwikkeling

De ondertekenaars van het Manifesto onderschrijven het belang van datagedreven publieksontwikkeling in de culturele en creatieve sectoren. Zij engageren zich om actief samen te werken als leden van het European Policy Forum on Data-driven Audience Development om zo:  

  • kennisontwikkeling en begrip op te bouwen omtrent de mogelijkheden die datagedreven publiekswerking te bieden heeft aan Europese culturele en creatieve spelers, onder meer door het delen van beleidsinzichten en onderzoeksresultaten.  
  • de Europese Unie, de nationale en de regionale regeringen te informeren inzake strategische besluitvorming omtrent publieksdata en -ontwikkelingsbeleid met betrekking tot zowel het gebruik en de uitwisseling van publieksdata, als de toepassing van data-standaarden, en de uitwerking van interoperabiliteit op vlak van publieksdata en data-infrastructuur.  
  • lokale, regionale en Europese spelers in de culturele en creatieve sectoren te verbinden met zowel experten inzake digitalisering als overheden, met als doel om interactie en dialoog op vlak van publieksdata en data-infrastructuur aan te moedigen.  
  • innovatie en groei te versterken in de Europese culturele en creatieve sectoren door het ondersteunen van zowel cross-sectorale samenwerkingsverbanden als internationale partnerschappen met het oog op publieksdata en data-infrastructuur voor de CCS.  
  • de digitale transformatie van EU-lidstaten en culturele organisaties die minder betrokken zijn bij datagestuurde publieksontwikkeling te activeren door uitwisseling van goede praktijken en kennisdeling in de culturele en creatieve sectoren te bevorderen, alsook partnerschappen en synergieën aan te moedigen om kunstenaars en creatieve professionals te ondersteunen, waar de Europese dimensie een toegevoegde waarde kan hebben. 

Minister-president van de Vlaamse Regering en minister van Cultuur, Jan Jambon, nodigt u samen met de Ministers van Cultuur van de Duitstalige Gemeenschap en de Franse Gemeenschap van harte uit om het volgende manifest te onderschrijven:

Volgende stappen

In de komende maanden kunnen de Europese lidstaten, regio's en culturele organisaties die de digitale transformatie van de culturele sectoren ondersteunen zich opgeven om deel te nemen aan het beleidsforum, met als doel een eerste bijeenkomst in de herfst van 2024. België zal deze eerste vergadering voorzitten.

Contact

Heb je vragen? Contacteer dan eu2024.cultuur@vlaanderen.be.

Vlaams EU logo
Belgisch EU-logo
Logo Fédération Wallonie-Bruxelles
Logo Duitstalige Gemeenschap