Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ammoniakemissiefactor voor externe mestopslag Stikstof in Vlaanderen

Ammoniakemissiefactor voor externe mestopslag

Nieuwsbericht
10 juni 2024

Naar aanleiding van recente rechtspraak was er dringend nood aan een ammoniakemissiefactor voor externe mestopslag zodat de ammoniakemissies van alle indelingsplichtige activiteiten van een veehouderij kunnen begroot worden. Tot op heden was een dergelijke emissiefactor niet beschikbaar.

De ammoniakemissiefactor van de stalemissies zoals opgenomen in de bijlage bij het MER-Richtlijnenboek Landbouwdieren houdt rekening met de ammoniakemissie van de aanwezige dieren en de opgeslagen mengmest in de mestkelder onder de stal waarin de dieren zijn gehuisvest. Dit is de ammoniakemissie per diercategorie uitgedrukt in kg ammoniak per dierplaats per jaar (kg NH3/dp.j).

Externe mestopslag

Indien de mengmest wordt opgeslagen in een externe mestopslag (dus niet in een mestkelder onder de stal waarin de dieren zijn gehuisvest) moet de ammoniakemissie daarvan mee in de beoordeling opgenomen worden. Door hiervoor een extra ammoniakemissiefactor in rekening te brengen, kan de totale ammoniakemissie worden bepaald (van zowel de stallen als de externe mestopslag).

Ammoniakemissiefactoren

Op basis van een recente Deense zijn ammoniakemissiefactoren bepaald voor externe opslag van mengmest. Er is een onderscheid gemaakt in enerzijds mengmest afkomstig van rundvee en anderzijds mengmest afkomstig van varkens. Er wordt een emissiereductiepercentage doorgerekend van 70% voor de verplichte afdekking van de externe opslag van mengmest zoals bepaald in de sectorale voorwaarden van Vlarem II in art. 5.28.2.3.§2.b.

ammoniakemissiefactor zonder afdekking
(kg NH3/m².jaar)
emissiereductie voor afdekking externe mengmestopslag (%)ammoniakemissiefactor met afdekking
(kg NH3/m².jaar)
rundvee1,03700,31
varkens2,30700,69

De ammoniakemissiefactoren zijn uitgedrukt in kg ammoniak per m² mestoppervlak (en niet per m³ mestopslag). De mate van emissie wordt immers bepaald door de grootte van het emitterend mestoppervlak.

Toepassing in vergunningsaanvragen

Deze ammoniakemissiefactoren(PDF bestand opent in nieuw venster) (zie pagina 26) moeten vanaf 11 juni 2024 worden toegepast in omgevingsvergunningsaanvragen waarbij een externe opslag van mengmest wordt aangevraagd zodat ook de ammoniakemissie die gepaard gaat met de externe opslag van mengmest, wordt begroot. Dat betekent ook dat de berekende impactscore vanaf 11 juni 2024 rekening moet houden met de ammoniakemissies uit externe mestopslag (zie verder).
Indien in de externe opslag zowel mengmest van varkens als van runderen zal worden opgeslagen, moet voor de externe opslagvoorziening rekening worden gehouden met de ammoniakemissiefactor voor varkens.

De emissies van de externe mestopslag worden samen met de emissies van de veehouderij beoordeeld overeenkomstig het Stikstofdecreet.

Concrete toepassing impactscoretool

In de online impactscoretool kan de ammoniakemissie uit de externe mestopslag als ‘Andere emissiebron’ ingevoerd worden. Daarbij moet de ammoniakemissie (in kg NH3/jaar) zoals berekend met de hiervoor vermelde emissiefactoren ingevoerd worden. Vervolgens moet het emissiepunt ingetekend worden, waarbij het middelpunt van de externe mestopslag genomen wordt. Als laatste stap moeten de hoogte, diameter, temperatuur en gemiddeld debiet van dit emissiepunt ingevoerd worden. In het geval die niet gekend zijn, moeten als waarden een hoogte van 1,5 m, een diameter van 0,1 m, een temperatuur van 10° C en een gemiddeld debiet van 0,1 Nm³/h gebruikt worden (in lijn met het Handboek AERIUS Calculator(PDF bestand opent in nieuw venster) versie 2023.2 v1).