Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toepasbare concepten als u een opdracht uitschrijft Voorbereiding van de gunning

Toepasbare concepten als u een opdracht uitschrijft

U kunt een aantal concepten gebruiken om bepaalde gewenste effecten te bereiken als u een opdracht plaatst of uitvoert. Deze concepten zijn geen afzonderlijke gunningsprocedures, maar kunt u toepassen binnen de bestaande gunningsprocedures.

U vindt hier alleen de concepten die nuttig kunnen zijn bij opdrachten van werken in de sociale woningbouw.

Prijsvraag

De prijsvraag vervangt de vroegere ontwerpenwedstrijd. Specifiek aan dit concept is de beoordeling door een jury.

U houdt een prijsvraag om een plan, schets, schetsontwerp, idee, haalbaarheidsstudie of ontwerp te verkrijgen, bijvoorbeeld voor ruimtelijke ordening, stadsplanning, architectuur of ingenieurskunst. Een jury evalueert de ontwerpen op basis van de beoordelingscriteria die u in de opdrachtdocumenten hebt opgenomen.

U kunt met deze procedure prijzengeld en vergoedingen aan de deelnemers toekennen.

De prijsvraag leidt tot de keuze van één of meer ontwerpen. Dit kunt u koppelen aan de gunning van een opdracht voor diensten aan één van de winnaars. De gunning van een opdracht voor diensten is dus niet verplicht.

Kwalificatiesysteem

Dit is een systeem om (onder de Europese drempel) gelijkaardige opdrachten te plaatsen, met een beperkte administratie.

Een kwalificatiesysteem instellen kan alleen via:

  • een niet-openbare procedure
  • een mededingingsprocedure met onderhandeling

Belangrijk: U kunt beide systemen alleen gebruiken om gelijkaardige opdrachten te plaatsen waarvan de raming de drempelbedragen voor Europese bekendmaking niet overschrijdt.

Via deze systemen kunt u administratie beperken en tegelijkertijd de transparantie van de procedure garanderen.

Raamovereenkomst

Een raamovereenkomst is een overeenkomst tussen één of meer aanbestedende overheden en één of meer opdrachtnemers. Via de raamovereenkomst legt u voor een bepaalde periode de voorwaarden over de te plaatsen opdrachten vast, namelijk voor de prijzen en eventueel de beoogde hoeveelheden (artikel 43 van de wet op overheidsopdrachten van 17 juni 2016). Lees op de subpagina (klik hieronder) over de verschillende types en aandachtspunten bij het opstellen van de raamovereenkomst. We stellen ook een VM/B 2017 deel 1 voor raamovereenkomsten ter beschikking.

Opdracht met herhaling

Het gaat hier over de herhaling van soortgelijke werken, gebaseerd op artikel 42, § 1, 2° van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

U vindt meer informatie bij de toepassingsgevallen van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Opdracht met verleningen

U kan een meerjarenopdracht uitschrijven. Die bestaat uit de basisopdracht en één of meer verlengingen. De basis is artikel 57 van de wet op overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

Opties

Een optie is een element dat niet strikt noodzakelijk is om de opdracht uit te voeren. De basis is artikel 56 van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016 en artikel 48 van het KB plaatsing van 18 april 2017.

Een optie wordt op uw vraag (vereiste en toegestane optie) of op initiatief van de inschrijver (vrije optie) ingediend. Het is complementair aan de basisopdracht, maar er tegelijk mee verbonden (artikel 2, 54° van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016).

Voorbeelden:

  • een trekhaak bij de aankoop van een dienstvoertuig
  • de bouw van een extra kelder bij een opdracht van werken

De inschrijver moet de prijs van de optie in een afzonderlijk gedeelte van de offerte opnemen. U bent nooit verplicht een optie te bestellen.

Percelen

U kunt een opdracht altijd in percelen onderverdelen. De percelen vormen elke een afzonderlijke opdracht.

Voor alle opdrachten met een raming vanaf 144.000 euro moet u overwegen om de opdracht op te splitsen in percelen (artikel 58 van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016). Als u beslist om de opdracht toch niet op te splitsen in percelen, moet u dit motiveren in de opdrachtdocumenten. In het eerste deel van het bijzonder bestek VM/B 2017 is hiervoor de nodige ruimte voorzien bij ‘E. Aanduiding van de percelen’.

Als u beslist om de opdracht in percelen op te delen, moet u er voor zorgen dat het voorwerp en de geraamde waarde van ieder perceel opgenomen is in het bestek.

Percelen zijn afzonderlijke opdrachten: inschrijvers moeten in principe voor ieder perceel een aparte offerte indienen. Maar, het bijzonder bestek VM/B 2017 voorziet dat de verschillende offertes als één geheel kunnen worden ingediend. Op het inschrijvingsformulier I 2017 is de nodige ruimte om het offertebedrag van de verschillende percelen te vermelden.

Varianten

Een variante is een alternatieve uitvoeringswijze die de inschrijvers indienen. De basis is artikel 56 van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016 en artikel 87 van het KB van 18 april 2017.

Dit kan op uw vraag (vereiste of toegestane variante) of op initiatief van de inschrijvers (vrije variant) (artikel 2, 53° van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016).

De opdrachtdocumenten preciseren of de inschrijvers een variante indienen via een afzonderlijke offerte of in een afzonderlijk gedeelte van dezelfde offerte (artikel 56, § 2 van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016).