Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ik ben een personeelslid van de Vlaamse overheid en heb een handicap of chronische ziekte Welzijn en gezondheid

Ik ben een personeelslid van de Vlaamse overheid en heb een handicap of chronische ziekte

Werk je voor de Vlaamse overheid en heb je een handicap of chronische ziekte? Dan kom je in aanmerking voor tewerkstellingsondersteunende maatregelen. Deze pagina maakt je wegwijs.

Voor wie

Definitie

Je hebt een handicap of chronische ziekte als je een langdurige fysieke, mentale, verstandelijke of zintuiglijke beperking hebt waardoor je structurele drempels op de werkvloer ervaart. Binnen de Vlaamse overheid hanteren we een definitie van personen met een handicap of chronische ziekte.

Erkenning aanvragen

Als personeelslid van de Vlaamse overheid kun je voor je handicap of chronische ziekte een externe erkenning aanvragen. In het geval van minder complexe aandoeningen is ook een interne erkenning mogelijk. Een erkenning is nodig om in aanmerking te komen voor tewerkstellingsondersteunende maatregelen. Voor ondersteuning bij de aanvraag van een erkenningsattest kan je beroep doen op een gratis gespecialiseerde jobcoach(opent in nieuw venster).

Tewerkstellingsondersteunende maatregelen en integratieprotocol

Personeelsleden met een handicap of chronische ziekte kunnen in aanmerking komen voor tewerkstellingsondersteunende maatregelen die maken dat zij onbeperkt aan de slag kunnen blijven.

In sommige gevallen is een integratieprotocol verplicht:

  • na aanwerving in een voorbehouden betrekking
  • bij aangepast woon-werkverkeer met de trein of met de auto
  • bij verlof deeltijdse prestaties omwille van handicap of chronische ziekte.

Een integratieprotocol komt tot stand na een gesprek tussen jou en het HR-team van je entiteit. Het integratieprotocol bundelt alle afspraken die je nodig hebt om in de beste omstandigheden duurzaam aan de slag te blijven. Als je situatie verandert, kun je jouw integratieprotocol laten aanpassen.

Vanaf 1 januari 2025 is een integratieprotocol verplicht voor elke aanvraag van redelijke aanpassingen. Het integratieprotocol verandert dan ook van naam en wordt een inclusieprotocol.

Deeltijdse prestaties wegens handicap of chronische ziekte

Als je een statutair personeelslid bent van de diensten van de Vlaamse overheid en een handicap of chronische ziekte hebt die erkend is door een extern erkenningsorgaan, dan kun je met een geldig advies van de arbeidsarts een beroep doen op deeltijdse prestaties wegens handicap of chronische ziekte.

Goed om te weten: als contractueel personeelslid met een handicap of chronische ziekte kan je beroep doen op een ander stelsel, namelijk de deeltijdse prestaties wegens ziekte.(opent in nieuw venster)
Let op: wil je het werk deeltijds hervatten na een arbeidsongeval? Lees meer over de procedure op de pagina over arbeidsongevallen.

Ondersteuning op de werkvloer zonder erkenning

Als je geen erkenning van handicap of chronische ziekte hebt en toch ondersteuning nodig hebt op de werkvloer, dan is het raadzaam om daarover in gesprek te gaan met je HR-team.

Registreren in Vlimpers

Je kan je registreren via de selfservice van Vlimpers > tegel ‘Persoonsgegevens’ > ‘Erkende handicap, chronische ziekte’.

Bezorg je erkenningsattest van handicap en integratieprotocol via het Vlimpers-contactformulier. Het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA) laadt deze documenten op in je e-dossier.

Ben je geen klant van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA) of heb je geen toegang tot Vlimpers? Contacteer je personeelsdienst.