Impact van Vlaanderen op wereldwijde biodiversiteit
Een nieuwe reeks van indicatoren brengt de impact van Vlaanderen op de biodiversiteit binnen en buiten onze grenzen in beeld. Samen tonen ze aan dat het Vlaamse consumptie- en productiepatroon de draagkracht van Vlaanderen ver overstijgt. Zowat 80 % van de biomassa die we nodig hebben om ons productie- en consumptiepatroon te ondersteunen, komt uit het buitenland.
- Om die biomassa te produceren, gebruiken we jaarlijks 12 keer meer land dan we in heel Vlaanderen ter beschikking hebben.
- Daarmee veroorzaken we veel hogere verliezen aan unieke planten- en diersoorten in het buitenland dan in Vlaanderen zelf: bijna 98 % van het soortenverlies dat onze Vlaamse economie veroorzaakt, vindt plaats buiten onze regiogrenzen.
- Daarnaast doet ons Vlaamse consumptie- en productiepatroon elke zeven à acht jaar een oppervlakte bos verdwijnen die even groot is als het hele Vlaamse bosoppervlak, en dat alleen al in de tropen en de subtropen.
- In diezelfde regio doet onze economie ook venen verdrogen. De koolstofuitstoot die we jaarlijks veroorzaken door de ontbossing en door de drainage van venen in de tropen en subtropen, bedraagt zo’n 12 à 13 keer de jaarlijkse koolstofopslag door bos in Vlaanderen.
De indicatoren zijn gebaseerd op hetzelfde economische basismodel. Dat legt verbanden tussen onze economie en de milieu-impact in verschillende landen aan de hand van financiële stromen. De indicatoren geven een eerste, ruw idee van onze grensoverschrijdende impact op de biodiversiteit. Ze tonen telkens andere facetten van het verlies aan biodiversiteit, waarop het Vlaamse, federale en Europese beleid kunnen inspelen.
Beeld boven: ontbossing in Brazilië (Shutterstock)
>> Naar de indicatoren:
- Voetafdruk biomassagebruik - algemeen
- Voetafdruk biomassagebruik - landen en sectoren
- Voetafdruk landgebruik en biodiversiteit - algemeen
- Voetafdruk landgebruik en biodiversiteit - landen en sectoren
- Voetafdruk ontbossing en koolstofuitstoot in de (sub)tropen - algemeen
- Voetafdruk ontbossing en koolstofuitstoot in de (sub)tropen - landen en sectoren