Met de Werkgroep beleidsimpact willen we:
- Bestaande instrumenten bijsturen met nieuwe inzichten
FAQ'S
Op deze pagina beantwoorden we vragen over de Werkgroep beleidsimpact.
Hoeveel tijd je investeert in de werkgroep bepaal je in eerste instantie zelf. Er is niet vastgelegd hoeveel tijd je minimaal moet investeren als doener, helper of supporter. Een doener gaat wel een groter engagement aan dan een helper of een supporter. De werkgroep zal driemaal per jaar samenkomen, wat een beeld geeft van de tijdsinvestering.
Meer info over het verschil tussen een doener, helper of supporter vind je hier.
Met deze werkgroep zullen we in de eerste plaats beleidsadviezen uitwerken. Die worden overgemaakt aan de betrokken Vlaamse kabinetten. Samen met hen zal besproken worden of en hoe deze adviezen kunnen doorwerken in de besluitvorming. We mikken niet enkel op het Vlaamse beleid, maar ook op het beleid van provincies en gemeenten. Deze adviezen zullen besproken worden met VVSG (Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten) en VVP (Vlaamse Vereniging van Provincies). Zowel VVSG als VVP nemen deel aan deze Green Deal.
De focusgroepen vertrekken vanuit concrete projecten op het terrein. Wanneer die projecten geconfronteerd worden met beleidsmatige drempels of problemen, worden die doorgegeven aan de werkgroep beleidsimpact. Ook wanneer vanuit die projecten nieuwe inzichten voor het beleid ontstaan, zal de werkgroep beleidsimpact daarmee aan de slag gaan. Er zal dus een regelmatige terugkoppeling zijn tussen de focusgroepen en de werkgroep beleidsimpact.
In de eerste plaats willen we bespreken hoe bestaande instrumenten zoals beleidsplannen, ruimtelijke uitvoeringsplannen, verordeningen, vergunningen, enz. beter kunnen worden ingezet voor klimaatadaptatie en vergroening. We streven daarbij naar een zo goed mogelijke integratie of afstemming tussen instrumenten rond klimaatbestendige omgeving.
Nieuwe instrumenten kunnen wel indien een bijsturing of aanvulling van bestaande instrumenten niet het gewenste resultaat oplevert. Het gaat niet alleen over wettelijk bindende beleidsinstrumenten, maar bv. ook over richtlijnen voor sensibilisatie of financiële tools. Tevens kunnen we voorstellen uitwerken voor de algemene governance van beleidsprocessen. We hebben in onze adviezen steeds aandacht voor vereenvoudiging, versnelling en ontzorging.
Trekker: Bond Beter Leefmilieu
Trekker: Departement Omgeving