Gedaan met laden. U bevindt zich op: Project: Structuurherstel van de Velpe Klimaatbestendige Omgeving

Project: Structuurherstel van de Velpe

De Velpe heeft in de omgeving van Glabbeek en Kortenaken structurele aanpassingen nodig om beter bestand te zijn tegen klimaatveranderingen. Het grootste deel van het project bevindt zich in een gecontroleerd overstromingsgebied (GOG Hoeleden), ontworpen om afwaartse gebieden te beschermen tegen wateroverlast. De waterkwaliteit van de Velpe laat echter te wensen over, en de huidige overstromingsfrequentie kan bijgevolg schadelijk zijn voor de vegetatie. Bovendien ervaren opwaartse gebieden al een aanzienlijke overstromingsdruk, waardoor ingrepen aan de Velpe negatieve effecten kunnen veroorzaken. 

Klimaatadaptieve acties

  1. Klimaatrobuust ontwerp: Het ontwerp houdt rekening met toekomstige klimaatveranderingen door de waterloop zo aan te passen dat deze flexibel en duurzaam blijft onder verschillende weersomstandigheden.
  2. Inperken van drainage van grondwater: Grachten en kleinere waterlopen binnen het projectgebied worden gedempt of verondiept om ongewenste drainage van grondwater tijdens droge periodes te voorkomen. Dit helpt bij het behoud van grondwaterreserves.
  3. Waterbuffering: Het inschakelen van oude meanders, het toevoegen van nieuwe meanders, het afschuinen van taluds en het afgraven van oeverwallen creëert extra ruimte voor water. Dit bevordert het vasthouden en efficiënt beheren van water tijdens natte periodes.
  4. Nature based solutions: Het project maakt gebruik van natuurlijke processen en landschapselementen om waterbeheer te verbeteren en ecologische voordelen te realiseren dankzij het herstel van meanders en de creatie van bufferzones.
  5. Ecologisch herstel: Het verruwen en hermeanderen van de Velpe draagt bij aan het herstel van het ecologische systeem, wat leidt tot een verbeterde biodiversiteit en een robuuster ecosysteem.

Te overwinnen drempels

  1. Waterkwaliteit van de Velpe: De huidige slechte waterkwaliteit vormt een uitdaging. Om schade aan de vegetatie te voorkomen is het cruciaal om ervoor te zorgen dat de overstromingsfrequentie in het GOG niet toeneemt. Het ontwerp moet hier specifiek op worden aangepast.
  2. Effect op opwaartse gebieden: Ingrepen aan de Velpe kunnen een negatief effect hebben op opwaartse gebieden die al onder aanzienlijke overstromingsdruk staan. Daarom zal de VMM het voorontwerp modelmatig doorrekenen om deze effecten in kaart te brengen en te minimaliseren.
  3. Consensus bereiken: Het bereiken van een consensus over de te nemen maatregelen heeft 1,5 jaar geduurd vanwege wisselende visies en prioriteiten tussen de betrokken partijen. Dit is een gebruikelijke uitdaging bij dergelijke projecten.
  4. Uitvoering in natuurgebied: Het uitvoeren van ingrijpende werken in een natuurgebied brengt specifieke uitdagingen met zich mee. Het is essentieel om de negatieve impact op de omgeving tijdens de werkzaamheden tot een minimum te beperken, wat een belangrijke randvoorwaarde is voor de uitvoering.

Projectinfo

  • Indiener: Sweco, bij de focusgroep ‘Klimaatbestendige infrastructuur’
  • Hoofdrolspelers: Sweco, Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM), Gemeente Glabbeek, Gemeente Kortenaken, Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Natuur & Bos (ANB)
  • Locatie: Glabbeek en Kortenaken
  • Uitvoeringsperiode: augustus 2022 – september 2027

Interesse in gelijkaardige projecten?

Zie de focusgroep ‘Klimaatbestendige infrastructuur’!