Project: Masterplan Binnendijle, Mechelen
De Dijle, die dwars door Mechelen stroomt, was vroeger een rivier die wemelde van dieren en planten. Het was een plek waar je kon genieten van een verfrissende duik en kon ontspannen aan de oevers. Door de alsmaar toenemende druk van de stad was dat niet langer mogelijk. Het masterplan Binnendijle heeft daarom als doel om deze natuurlijke schoonheid te herstellen, de biodiversiteit te versterken, de omgeving rond de rivier aantrekkelijker te maken en ruimte te creëren waar men elkaar kan ontmoeten. De realisatie van de verschillende deelprojecten gebeurt samen met bewoners, kunstenaars, ondernemers en heel wat andere partners. Zo kwam een burgerpanel van Mechelaars al tot 15 basisprincipes voor het masterplan.
Ingediend door Stad Mechelen bij de focusgroep ‘Klimaatbestendige publieke ruimte’.
Masterplan Binnendijle kent verschillende deelprojecten:
- Zwemzone Keerdok: Er komt een permanente zwemzone aan het Keerdok waar men het hele jaar door zal kunnen zwemmen en genieten aan het water.
- ’t Veer, Dobbelhuizen, Tichelrij en Persoonshoek: Dankzij nieuwe riolering, de renovatie van de kademuren en een betere toegankelijkheid van de oevers (’t Veer) verbeteren de waterkwaliteit, biodiversiteit en waterbeleving.
- Dijle: De straat Dijle wordt heraangelegd met een nieuwe ontmoetingsplek aan het water.
- Transit W en Park Bovensluis: Aan jongerenzone Transit M, ter hoogte van de sluizen, komt een groene recreatie- en chillzone langs het water.
- Kunst langs de Dijle: Er komen twee kunstwerken langs het water.
- Versterken natuur in de stad: Hierdoor zal de waterkwaliteit verbeteren, wat nodig is om te kunnen genieten van de Binnendijle, te zwemmen in open water en de biodiversiteit te herstellen.
Klimaatadaptieve acties
Waterkwaliteit: Meer monitoring en een verhoogde waterkwaliteit maken het water toegankelijker voor verschillende gebruikers. Fonteinen verhogen het zuurstofgehalte en zorgen voor beweging in het water. Zo ontstaat een veilige en gezonde groenblauwe corridor door de stad.
Biodiversiteit:
Na inventaris van de biodiversiteit, kan je deze verhogen door de ‘stem van de natuur’ te integreren in het ontwerpproces.
8.000 m² van het ecosysteem van de Binnendijle wordt hersteld.
Rivierdieren krijgen voldoende rustplekken langs het water.
Dankzij een groene herinrichting, bijenhotels en vogelhuisjes van ‘t Veer tot aan de Melaan ontstaat een omgeving waar ook vogels, bijen en vlinders hun weg vinden.
Het toekomstige Park Bovensluis is en blijft de thuis van de zeldzame muurhagedis.
Verwevenheid gebruik en doelgroepen: De projecten moeten (integraal) toegankelijk zijn voor mens, plant en dier.
Ontharding: De straten Tichelrij, Dobbelhuizen en Persoonshoek worden woonerven met straattuinen en gevelgroen.
Vergroening:
Er komen nieuwe groenzones, natuurvriendelijke kademuren en fleurige groeneilanden op het water ter hoogte van de straat Dijle.
Via vernieuwde oevers en nieuwe parken maakt men een verbinding tussen de natuurgebieden het Mechels Broek en Den Battelaer.
Te overwinnen drempels
- Een eerste belangrijke uitdaging is om alle omwonenden van de deelprojecten mee te krijgen in dit verhaal.
- Het uitvoeren van de werken mag niet te veel overlast meebrengen voor omwonenden, fauna en flora.
- Ten slotte is het geen sinecure om de waterkwaliteit goed te krijgen. Dit wordt dan ook nauw opgevolgd en indien nodig worden extra maatregelen genomen.
Projectinfo
- Indiener: Stad Mechelen, bij de focusgroep ‘Klimaatbestendige publieke ruimte’
- Partners: Vlaamse Waterweg, Vlaamse Milieumaatschappij, Thomas More, Mechelen Feest
- Locatie: Binnendijle en directe omgeving, Mechelen
- Uitvoeringsperiode: maart 2024 – februari 2027
Interesse in gelijkaardige projecten?
Zie de focusgroep ‘Klimaatbestendige publieke ruimte’