Project: (Dak)moestuin in jouw buurt
De stedelijke context biedt kansen voor innovatieve landbouwvormen in gebouwen en op daken, voor gemeenschapsprojecten en kleinschalige korte keteninitiatieven. Stad Antwerpen wil in het kader van haar lokale voedselstrategie ruimte inzetten om voedselproductie meer zichtbaar te maken in de stad. Zo komen er nieuwe kansen voor samentuinen, daktuinen, verticale landbouw en indoor farming. De organisatie Volle Grond bouwt voort op het succes van de dakmoestuin-werking op het dak van PAKT in Antwerpen, waar ze 100 leden begeleidt en jaarlijks duizenden bezoekers ontvangt. Daarom zoeken ze met steun van Stad Antwerpen nieuwe daken om hun circulaire, sociale, educatieve en zelfbedruipende dakmoestuin-project uit te breiden.
Ingediend door Volle Grond bij de focusgroep ‘Klimaatbestendige gebouwen’.
Klimaatadaptieve acties
Volle Grond onderzoekt tal van nieuwe daken in de stad Antwerpen om het potentieel voor projecten die vergelijkbaar zijn met de stadsboerderij op het dak van PAKT in kaart te brengen. Tot nu toe zijn een 50-tal daken in Antwerpen gescreend. Daaruit blijkt dat er heel wat interesse leeft bij vastgoedeigenaren om hun daken in te zetten voor stadslandbouw. Vooral op publieke gebouwen kan een stadslandbouwproject een grote meerwaarde betekenen. Denk aan scholen die extra ruimte winnen, leerplandoelen kunnen realiseren in de dakmoestuin en kunnen inzetten op buurtparticipatie via een ledenwerking.
Maar ook op de commerciële markt liggen kansen. Daarom zoekt de organisatie platte, robuuste daken van private eigenaren in Antwerpen met een oppervlakte van minstens 500 m² die - eventueel mits ingreep - toegankelijk kunnen worden gemaakt.
Daarnaast begeleidt Volle Grond met haar circulaire bakken- en hooibalenteelt tal van groepen die op het maaiveld van hun eigen locatie samen willen telen en leren.
Concrete klimaatbestendige principes die worden toegepast bij (dak)moestuinen:
- Regenwatercaptatie en hergebruik
- Extra groene ruimte en biodiversiteit
- Stedeling terug in contact brengen met groen en voedsel
- Voedsel-educatie en inspiratie
- Verkoelend effect en isolatie
- Langere levensduur dakbedekking
- Verbeterde luchtkwaliteit
Te overwinnen drempels
De daken moeten voldoende draagkracht hebben om zowel water, substraat, mensen als infrastructuur te kunnen dragen. Daarnaast zijn ook de nodige infrastructuur, toegankelijkheid, stedenbouwkundige voorschriften, financiële haalbaarheid, sociale dynamieken,… belangrijke voorwaarden om een dakmoestuin te kunnen realiseren. Een andere drempel is het vinden van eigenaars die bereid zijn om mee te investeren in de infrastructuur van hun gebouw.
Projectinfo
- Indiener: Volle Grond, bij de focusgroep ‘Klimaatbestendige gebouwen’
- Hoofdrolspelers: Stad Antwerpen en lokale scholen, verenigingen en bedrijven
- Locatie: Stad Antwerpen
- Uitvoeringsperiode: 1 september 2023 – 1 januari 2027
Interesse in gelijkaardige projecten?
Zie de focusgroep ‘Klimaatbestendige gebouwen’ en de werkgroep ‘Vorming & opleiding’.