Gedaan met laden. U bevindt zich op: Procedure: wijzigingen vanaf 2023 EPB-wijzigingen vanaf 2023

Procedure: wijzigingen vanaf 2023

De onderstaande procedures gelden voor alle aangiften vanaf 2023. De datum van de bouwaanvraag is hierbij niet van belang. 

Het EPC-bouw voor niet-residentiële gebouwen is voortaan 5 jaar geldig

De geldigheid van het EPC-bouw voor niet-residentiële gebouwen wijzigt naar 5 jaar, in plaats van 10 jaar momenteel. Dit om consistent te zijn met het EPC NR, het EPC voor niet-residentiële gebouweenheden, dat vanaf 1 januari 2023 verplicht is bij verkoop, erfpacht, opstalrecht en verhuur.

De geldigheid van 5 jaar gaat in voor EPB-aangiften die ingediend worden op de energieprestatiedatabank vanaf 1 januari 2023.

Verplichte foto voor het EPC-bouw

Sinds 9 oktober 2023 moet een EPB-verslaggever bij het definitief indienen van een EPB-aangifte waarbij een EPC bouw hoort, steeds een foto van de eenheid opladen op de energieprestatiedatabank.

Deze verplichting geldt voor EPB-aangiftes voor ‘nieuwbouw of gelijkgesteld’ en voor ‘ingrijpende energetische renovaties’. Bij andere EPB-aangiftes (renovaties en nieuwbouw industrie) is het opladen van een foto optioneel.

Stavingsstukken opladen op de energieprestatiedatabank

Vanaf begin januari 2023 zal u bij het indienen van elke EPB-aangifte op de energieprestatiedatabank ook een aantal stavingsstukken moeten opladen. Deze verplichting is van toepassing op alle dossiers waarvoor nog geen EPB-aangifte werd ingediend, dus ook lopende dossiers.

De stavingsstukken die noodzakelijk zijn voor de handhaving van de EPB-regelgeving, komen vandaag al voor in het technisch EPB-dossier van de verslaggever.

De enige nieuwe toevoeging, bovenop de stavingsstukken die een verslaggever nu al bijhoudt in het technisch EPB-dossier, is een algemeen fotoverslag van de (type)ruimtes in het project. Uit controles op de waarheidsgetrouwheid van EPB-aangiften blijkt immers dat de meeste fouten kunnen worden afgeleid uit een fotoverslag.

Omdat het fotoverslag een nieuw stavingsstuk is, zal het enkel verplicht zijn voor vergunningsaanvragen vanaf 2023, zodat de verslaggever daarvoor de nodige bijkomende afspraken kan maken met de aangifteplichtige en die afspraken eventueel kan opnemen in het contract met de aangifteplichtige.

Op de EPB-pedia vindt u meer informatie over het opladen van stavingsstukken vanaf 2023:

Versoepeling van de procedure voor externe warmtelevering

Bij het aansluiten van nieuwbouwwoning of nieuw niet-residentieel gebouw op een warmtenet, spreken we in de EPB-regelgeving over ‘externe warmtelevering’.

Om externe warmtelevering te kunnen inrekenen in de EPB-rekenmethode moest men tot nu toe steeds een afwijkingsaanvraag indienen binnen een bepaalde termijn. Dit leverde soms problemen op, bijvoorbeeld als men te laat was met deze aanvraag, of als projectgegevens of adresgegevens nog niet beschikbaar waren, waardoor men lang moest wachten op de resultaten.

Vanaf 1 januari 2023 wordt de procedure versoepeld: bij EPB-aangiften vanaf 1 januari 2023 kan de verslaggever voortaan zonder afwijkingsaanvraag een systeem van externe warmtelevering as-built rapporteren in de EPB-aangifte, onafhankelijk van wanneer de bouwvergunning werd aangevraagd. Bij de EPB-aangifte moet wel een stavingsdossier zitten.

Daarnaast is in de regelgeving ook het gunstregime “gefaseerde uitbouw” voorzien. Daardoor kan men ook ontwikkelingen van externe warmtelevering inrekenen die gerealiseerd worden ná de EPB-aangifte, maar binnen de 5 jaar na de vergunningsaanvraag.

Om van dit gunstregime gebruik te kunnen maken, moet men wel een afwijkingsaanvraag bij het VEKA indienen.

  • Voor afwijkingsaanvragen ingediend tot en met 1 juli 2023 mocht men voor een gefaseerde uitbouw rekening houden met werken die gebeuren binnen de 5 jaar na het indienen van de vergunningsaanvraag.
  • Voor afwijkingsaanvragen ingediend vanaf 1 juli 2023 mag men rekening houden met een langere termijn, onafhankelijk van de datum van de aanvraag van de omgevingsvergunning. Een gefaseerde uitbouw beslaat dan een termijn van drie jaar, die start van zodra een van de voorwaarden is vervuld.

Gebruik maken van het gunstregime is een optie, geen verplichting: het is ook mogelijk om de gefaseerde uitbouw te negeren en het systeem van externe warmtelevering as-built te rapporteren.

De aangepaste procedure voor externe warmtelevering vindt u toegelicht op de EPB-pedia.

Nieuwe voorwaarden voor de overdracht van aangifteplicht bij aktes verleden vanaf 1 april 2023

Voor aktes verleden vanaf 1 april 2023 kan de verkoper of de oorspronkelijke aangifteplichtige de aangifteplicht pas overdragen op de nieuwe eigenaar, als aan álle onderstaande voorwaarden voldaan wordt:

  • op het moment van de vervreemding of overdracht van de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is het gebouw nog niet voorlopig opgeleverd. Als de voorlopige oplevering al heeft plaatsgevonden, kan de aangifteplicht niet meer worden overgedragen;
  • in de akte wordt vermeld dat de EPB-aangifteplicht aan de nieuwe eigenaar wordt overgedragen;
  • bij de akte wordt een tussentijds verslag overgedragen. Het tussentijds verslag:
    • is opgemaakt door de verslaggever van de oorspronkelijke aangifteplichtige;
    • is ondertekend door de oorspronkelijke aangifteplichtige, de verslaggever en de nieuwe eigenaar;
    • en bevat een opsomming van alle uitgevoerde maatregelen of nog uit te voeren maatregelen om de EPB-eisen te behalen; en vermeldt wie met de uitvoering belast is en hiervoor verantwoordelijk is.
  • De oorspronkelijke aangifteplichtige bezorgt de nieuwe aangifteplichtige op het einde van het werk de nodige gegevens (lastenboek, facturen...) zodat de verslaggever de EPB-aangifte kan opstellen.

Opgelet: voor een overdracht van de aangifteplicht door een promotor-bouwheer gelden andere voorwaarden.

Bekijk de aangifteplicht bij verkoop voor aktes verleden vanaf 1 april 2023 in detail.