Procedure voor het inrekenen van externe warmtelevering (huidig)
U kunt een systeem van externe warmtelevering in aangiften vanaf 1 januari 2023 steeds as-built rapporteren. Enkel als u gebruik wil maken van het gunstregime voor een gefaseerde uitbouw, is een afwijkingsaanvraag nodig.
Projecten zonder gefaseerde uitbouw
Het is steeds mogelijk om in een EPB-aangifte een systeem van externe warmtelevering as-built te rapporteren. U dient daarvoor geen afwijkingsaanvraag in te dienen. U kunt een detailberekening ingeven met de waarden die u bekomt uit het rekenblad.
Tegelijk moet u wel een correct stavingsdossier samenstellen(opent in nieuw venster). Waaruit het stavingsdossier moet bestaan, staat beschreven in artikel 68 § 3 van het Ministerieel Besluit van 28 december 2018.
Als het niet mogelijk is om een stavingssdossier samen te stellen, moet u gebruik maken van de waarde bij ontstentenis.
Projecten met gefaseerde uitbouw
In de regelgeving over externe warmtelevering is het gunstregime ‘gefaseerde uitbouw’ voorzien. Daardoor kan men ook ontwikkelingen inrekenen die gerealiseerd worden ná de EPB-aangifte, maar binnen de 3 jaar na ingebruikname, 3 jaar na einde van de werken of 8 jaar na het verlenen van de vergunning.
Om van dit gunstregime gebruik te kunnen maken, moet men een afwijkingsaanvraag indienen bij het VEKA., volgens de vastgelegde procedure.
Meer info over de procedure bij een gefaseerde uitbouw
Regelgeving
- Energiebesluit, artikel 9.1.29/1(opent in nieuw venster)
- Ministerieel Besluit van 28-12-2018, artikel 68(opent in nieuw venster): beschrijft de opbouw van het stavingsdossier bij het as-built rapporteren.
- Ministerieel Besluit van 28-12-2018, artikel 68/0(opent in nieuw venster): beschrijft hoe u een afwijkingsaanvraag opmaakt.