Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toegankelijkheid & E-Inclusie Samenleven

Toegankelijkheid & E-Inclusie

Een integraal toegankelijke leefomgeving is de sleutel tot een inclusieve maatschappij die gelijke kansen hoog in het vaandel draagt. Dit impliceert een volgehouden aandacht voor fysieke en digitale toegankelijkheid van informatie, dienstverlening en events. 

Toegankelijke leefomgeving

Het Vlaamse beleid streeft naar de realisatie van een integraal toegankelijke leefomgeving zodat alle voorzieningen (zowel gebouwen als open ruimten en diensten) voor wonen, leven en werken effectief bereikbaar en bruikbaar zijn voor iedereen.
Heb je vragen over toegankelijkheid? Dan kan Inter, het Vlaams Agentschap Toegankelijk Vlaanderen, je verder helpen. Ontwerpers, overheden, organisatoren, … kunnen er terecht voor begeleiding en advies op maat.

Toegankelijkheidswijzer

De Toegankelijkheidswijzer stuurt iedereen, met en zonder beperking, geïnformeerd en met een gerust hart op pad in heel Vlaanderen door informatie over de toegankelijkheid van publieke locaties te verzamelen.

Het is een online toepassing die informatie over toegankelijkheid op elke website op dezelfde manier toont. Dit zet niet enkel de toegankelijkheidsinformatie in de verf maar zorgt ook voor herkenbaarheid bij de bezoeker.

Meer informatie vind je op toegankelijk.vlaanderen.be(opent in nieuw venster).

Telefoon
011 26 50 30
Fax
011 87 41 39
Adres

Toegankelijk Vlaanderen

Belgiëplein 1, 3510 Hasselt

Routeplanner opent in nieuw venster

E-inclusie (digitale inclusie)

Het digitale zit vandaag vervat in ieder aspect van ons leven. Digitalisering gaat heel snel. Als je digitaal niet mee bent, ben je uitgesloten van tal van aspecten van het maatschappelijk leven zoals onderwijs, werk of zorg.

Een digitaal inclusiebeleid zet in op toegang, vaardigheden en ondersteuning op maat van de verschillende digitaal kwetsbare doelgroepen.

Op e-inclusie.be van Mediawijs(opent in nieuw venster) vind je een databank met allerlei tools, video’s, inspirerende projecten over e-inclusie.

Subsidieaanvraag

De projectronde Gelijke Kansen biedt jaarlijks de mogelijkheid een subsidie aan te vragen voor projecten die inzetten op:

  • de realisatie van een integraal toegankelijke samenleving en omgeving beogen (lokaal, bovenlokaal of organisatieniveau)
  • zich richten op design for all oplossingen in vrijetijdsbesteding (cultuur, toerisme, sport, verenigingsleven)
  • de digitale toegankelijkheid van publieke diensten versterken
  • digitale toepassingen inzetten die de toegankelijkheid van de samenleving vergroten
  • ...