Gedaan met laden. U bevindt zich op: Cijfers en onderzoek Samenleven

Cijfers en onderzoek

Een beleid afstemmen op een superdiverse samenleving begint met het kennen en begrijpen ervan. Daarom doen we aan onderzoek en willen we leren uit dat van anderen. We verzamelen data en volgen dat systematisch op.

Data en monitoring

Lopend onderzoek

  • Onderzoek naar het lokaal welbevinden (thuisgevoel) bij inwoners met een beperking. Om te komen tot een inclusievere beleidsvoering op het lokaal niveau zal dit onderzoek de desbetreffende noden in kaart brengen en een instrument met methodiek ontwikkelen om lokale stakeholders te ondersteunen in de ontwikkeling en opvolging van het beleid. Het project loopt tot eind 2024.

Vragen over dit lopend onderzoek? Contacteer ons via samenleven@vlaanderen.be

Afgelopen onderzoek

  • Kennis en opvattingen over interseksepersonen: Dit onderzoek werd uitgevoerd in 2020 en richtte zich op de vraag wat de bekendheid en houding is tegenover intersekse personen in de Nederlandse en de Vlaamse bevolking. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat de kennis die men heeft over intersekse van groot belang is voor (a) of men zichzelf als intersekse identificeert, en (b) de attituden ten aanzien van intersekse personen.

    Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat zowel in Vlaanderen als in Nederland – regio’s die internationaal hoog scoren op juridische inventarissen zoals de ILGA –Europe Rainbow Index – er nog heel wat winstmarge is voor het thema intersekse. Deze en andere details lees je in het rapport ‘Kennis en opvattingen over intersekse. Nulmeting in Nederland en Vlaanderen(PDF bestand opent in nieuw venster)’.

Netwerkgroep integratieonderzoek

De netwerkgroep integratieonderzoek is een initiatief van de Afdeling Gelijke Kansen, Integratie en Inburgering (ABB) om onderzoekers en beleidsmedewerkers rond het integratiethema samen te brengen, om informatie uit te wisselen en kennis op te bouwen. De netwerkgroep komt tweemaal per jaar samen en werkt telkens thematisch.

Wil je graag uitgenodigd worden voor deze netwerkgroep, stuur dan een mailtje naar samenleven@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)

Op 22 februari vindt de achtste netwerksessie plaats rond ‘Herkomst en Handicap’. Inschrijven kan tot en met 15 februari.