Extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm
Een gemeente kan een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm (private EVA) oprichten voor welbepaalde beleidsuitvoerende taak van gemeentelijk belang. Een private EVA is een private rechtspersoon in de vorm van een vereniging, stichting of vennootschap. Dat heeft als voordeel dat de gemeente structureel kan samenwerken met andere partners.
Een private EVA kan onder bepaalde voorwaarden de vorm aannemen van een vennootschap, een vereniging of een stichting zoals beschreven staan in het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
De taken van de private EVA zijn beleidsuitvoerend van aard. Ze kunnen ook betrokken worden bij de beleidsvoorbereiding.
Niet iedereen mag lid worden van een private EVA. Onderstaande entiteiten zijn uitgesloten als deelgenoten:
- andere gemeenten
- gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen van andere gemeenten
- intergemeentelijke samenwerkingsverbanden
- provincies
- provinciale extern verzelfstandigde agentschappen
- de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest.
De oprichtende gemeente is per definitie lid van de private EVA.
De openbare centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW’s) mogen deelnemen in een private EVA van de gemeente die door het OCMW wordt bediend.
Oprichting
De gemeenteraad beslist over de oprichting van het EVA op basis van een verslag van het college van burgemeester en schepenen. Dat verslag bevat:
- de afgewogen voor- en de nadelen van externe verzelfstandiging in de gekozen vorm
- het bewijs dat het beheer binnen de rechtspersoonlijkheid van de gemeente of in de vorm van een autonoom gemeentebedrijf niet de vereiste voordelen kan bieden.
De beslissing tot oprichting of deelname, de statuten van de private EVA en het verslag moeten worden gepubliceerd op een webtoepassing van de gemeente.
Organen
De gemeente heeft het altijd voor het zeggen in een private EVA. Ze heeft de meerderheid van stemmen in de algemene vergadering en kan de meerderheid van de leden voordragen in de raad van bestuur.
De gemeente wordt in de algemene vergadering vertegenwoordigd door leden van de gemeenteraad. Zij handelen ook telkens naar instructie van de gemeenteraad.