Gebrekkige uitvoering en sancties
Als de uitvoering van een overheidsopdracht niet correct of met vertraging gebeurt, kan een aanbestedende overheid verschillende sancties overwegen. Ze kan financiële sancties of straffen oplegging, een boete voorzien bij vertraging (vertragingsboete) of de uitvoering stopzetten en de opdracht zelf uitvoeren, eventueel op kosten van de opdrachtnemer die in gebreke blijft.
Een proces-verbaal moet de gebrekkige uitvoering eerst vaststellen.
De overheid zendt onmiddellijk een afschrift van het proces-verbaal naar de opdrachtnemer per aangetekende brief of per elektronische zending die op vergelijkbare wijze de exacte datum van verzending waarborgt.
De opdrachtnemer kan zijn tekortkomingen herstellen of binnen de 15 dagen zijn verweermiddelen doen gelden. Als hij niet binnen de termijn reageert, geldt dit stilzwijgen als een erkenning van de vastgestelde feiten.
Tekortkomingen door onderverloning of tewerkstelling van illegalen
Voor tekortkomingen die betrekking hebben op zwaarwichtige onderverloning of tewerkstelling van illegalen bepaalt de aanbesteder zelf de termijn.
De regelgever oordeelde dat de termijn van 15 dagen in dit geval te lang is omdat de aanbesteder dan zelf dreigt hoofdelijk aansprakelijk te worden gesteld voor bepaalde loonschulden.
De ingekorte termijn mag niet korter zijn dan 5 werkdagen voor onderverloning en 2 werkdagen voor tewerkstelling van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen.