Gedaan met laden. U bevindt zich op: De rol als vertrouwenspersoon Je goed voelen op het werk

De rol als vertrouwenspersoon

Als vertrouwenspersoon van je entiteit kunnen je collega’s bij jou terecht met hun vragen en bezorgdheden over psychosociale risico’s op het werk. Op deze pagina vind je meer informatie over de invulling van je rol als vertrouwenspersoon.

In de kijker

Eerstelijnshulp

Als vertrouwenspersoon in je entiteit of afdeling ben je de eerstelijnsopvang in de welzijnsstructuur van de Vlaamse overheid. Je luistert naar het verhaal van de collega’s die contact opnemen met jou. Je helpt ze de situatie beter te analyseren. Je zoekt mee naar oplossingen en verwijst ze naar andere instanties als dat nodig is, binnen of buiten de Vlaamse overheid.

Dat eerste gesprek wordt het voorafgaand gesprek genoemd. Terwijl de betrokken persoon zijn of haar verhaal doet, achterhaal jij of die effectief met psychosociale risico’s op het werk te maken krijgt. Als dat niet het geval is, kun je die persoon doorverwijzen naar andere hulpverleners.

Is er wel sprake van psychosociale risico’s? Leg dan tijdens het voorafgaand gesprek duidelijk uit dat er een informele of formele interventie kan volgen als de persoon dat wil. De persoon die het gesprek heeft aangevraagd, bepaalt welke verdere acties er kunnen gebeuren.

Beroepsgeheim

Als vertrouwenspersoon ben je gebonden aan het beroepsgeheim. Alles wat iemand tegen jou zegt in jouw rol als beroepsgeheim mag je niet verder vertellen zonder de expliciete toestemming van de betrokken personen. Je staat wel in nauw contact met de preventieadviseurs psychosociale aspecten en kan hun hulp inroepen op elk moment. Voor die preventieadviseurs geldt ook het beroepsgeheim.

Goed om te weten: als je merkt dat iemand een gevaar vormt voor zichzelf en anderen ben je verplicht om in te grijpen. Dat staat los van het beroepsgeheim.

Informatie voor vertrouwenspersonen