Gedaan met laden. U bevindt zich op: Het register voor feiten door derden De rol als vertrouwenspersoon

Het register voor feiten door derden

Binnen de Vlaamse overheid komen heel wat medewerkers in contact met andere personen dan de eigen collega’s. Meestal zijn die contacten positief, maar soms kunnen ze ook bedreigend of beledigend zijn en gaan ze gepaard met verbaal of fysiek geweld. Elke werkgever dient volgens de welzijnswet een register van feiten van derden bij te houden.

  • De werkgever moet bijzondere aandacht besteden aan de maatregelen die getroffen moeten worden voor werknemers die met derden in contact komen. Dit contact kan namelijk een belangrijke oorzaak van emotionele belasting zijn.
  • Het doel is om collectieve maatregelen te nemen voor feiten die zich herhalen, bijvoorbeeld geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag door mensen buiten de organisatie, zoals leveranciers, patiënten, klanten,…
  • Dit register is dus een bijkomend instrument om de werkgever in staat te stellen gepast te reageren op onrechtmatige gedragingen door derden of hierop te anticiperen.
  • Wanneer een werknemer meent het slachtoffer te zijn van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag door een derde moet die werknemer een verklaring kunnen laten opnemen in dit register. Deze verklaring omvat een beschrijving en de datum van de feiten. Derden zijn personen die niet op de loonlijst van je departement of agentschap staan of er niet systematisch voor werken. Het kan gaan om burgers, bezoekers, leveranciers of tijdelijke consultants, maar ook om medewerkers van de Vlaamse overheid die voor een andere entiteit dan het slachtoffer werken.
  • De werkgever informeert de werknemers, het Entiteitsoverlegcomité AgO (EOC) en de leden van de hiërarchische lijn dat werknemers het recht hebben om een verklaring te doen acteren in het register van feiten van derden. Hij zorgt er ook voor dat zij een opleiding krijgen zodat zij hun rechten adequaat kunnen toepassen.
  • Het register wordt bijgehouden door de vertrouwenspersoon van de entiteit die een jaarlijks overzicht registreert in het digitaal dossier opvolgingssysteem (DOS). De toegang hiertoe is beperkt tot de werkgever, de vertrouwenspersoon en PAPS en het hoofd van de IDPB.
  • De werkgever moet het register 5 jaar bewaren en ter beschikking houden van en ter beschikking gehouden van Toezicht Welzijn op het Werk.
  • Jaarlijks stijgt het aantal gevallen van agressie tegen medewerkers van de Vlaamse overheid. Elke agressie kan een fysiek of psychisch trauma veroorzaken. Het is belangrijk om paal en perk te stellen aan elke vorm van agressie door derden. Enkel een agressie- en veiligheidsbeleid op maat van je entiteit zal effectief en efficiënt zijn.