Gedaan met laden. U bevindt zich op: Uitleg over scherm GRWA_ONTTREKKINGEN_GEO - Hoofdstuk debieten geothermie Uitleg over schermen van deel Grondwater in online IMJV-loket

Uitleg over scherm GRWA_ONTTREKKINGEN_GEO - Hoofdstuk debieten geothermie

Scherm Beheer debieten geothermie

In dit scherm ziet u de debieten die moeten worden gerapporteerd bij de uitbating van een geothermische installatie. Dit is een systeem waarbij warmte of koude gebufferd wordt in een watervoerende laag. Andere naamgevingen voor zo een installatie zijn: Koude- en warmteopslag (KWO of WKO), (geo)thermische energieopslag in watervoerende lagen, warmte- en koudeopslag of ATES.

U kan naar dit scherm navigeren door bovenaan bij ‘Ander hoofdstuk’ de waarde aan te passen naar ‘Debieten geothermie’. Het scherm bestaat uit twee delen:
- Links krijgt u een aantal velden te zien ter identificatie van de geothermische put en de filter.
- Rechts krijgt u een overzicht van de gemeten hoeveelheid rondgepompt grondwater of spui-water dat per debietmeter is opgemeten.

Volgende metingen moeten uitgevoerd worden :

(VLAREM II - Art. 5.53.6.2.4.)(opent in nieuw venster)
Indien de inrichting toelaat het grondwater in meerdere richtingen rond te pompen, wordt er, in afwijking van artikel 5.53.3.1, één of meerdere meetinrichtingen voorzien, zodat het opgepompte volume grondwater per pomprichting en per watervoerende laag getotaliseerd kan worden. Daarnaast wordt er op elke spuileiding een meetinrichting voor het gespuide grondwater aangebracht.

Debieten van een KWO toevoegen of een bestaand debiet bewerken.

U kunt een gemeten hoeveelheid toevoegen door te klikken op de knop Totaal rondgepompt debiet toevoegen of Spui toevoegen. Ook kan je op het groene plus-tekentje klikken bij een put/filter. U moet steeds eerst een totaal rondgepompt volume aanleveren alvorens u een gespuid volume kan doorgeven.
Een bestaande meting kunt u aanpassen door te klikken op de hyperlink bij de kolom debietmeter (onderlijnd merk en serienummer).

Bovenaan staat een lijst met alle pompputten.
Hier moet u aanvinken welke pompputten worden opgemeten met dezelfde debietmeter (dit kan één of meerdere zijn).
Let op: als pompputten met een gezamenlijke debietmeter worden opgemeten, moeten de filters in dezelfde watervoerende laag gelegen zijn (bij geothermische installaties wordt typisch gemeten in koppels-putten: laden (verwarmen, positieve flow) en ontladen (koeling, negatieve flow).

In de velden daaronder staan de gegevens van de debietmeter. Het merk en de serienummer van de debietmeter zijn verplichte velden. U kunt ook aangeven wanneer de debietmeter het laatst geijkt is.

Hierna verschillen de invulvelden naargelang je gekozen hebt voor ‘Totaal rondgepompt debiet toevoegen’ of voor ‘Spui toevoegen’.

Totaal rondgepompt debiet (m³) toevoegen

U kunt de meterstand opgeven in het begin en op het einde van de periode. Als u de meterstanden hebt ingevuld, kunt u door te klikken op de knop berekenen het totaal rondgepompte debiet (in m³) automatisch laten invullen.

Hier geeft u het totaal van alle geregistreerde m³ van de debietmeter(s) in : zowel van het laden (verwarmen, positieve flow) als van het ontladen (koeling, negatieve flow). Bij het meest voorkomende systeem worden standaard koppels van putten (meestal 2 putten) aangebracht. In de zomer wordt koud water uit één van de putten opgepompt. Via een warmtewisselaar wordt de koude afgegeven aan het gebouw. Het opgewarmde water wordt via de andere put terug in de grond geïnjecteerd en opgeslagen. In de winter draait de pomprichting om en wordt het opgewarmde water terug opgepompt. Dit water geeft zijn warmte via de warmtewisselaar terug af aan het gebouw en wordt via de andere pomp terug naar de watervoerende laag gebracht (bron: smartgeotherm(opent in nieuw venster)).

Enkele voorbeelden:

  • Debietmeters die in één richting werking.
    Debietmeter A is geïnstalleerd om het opgepompte debiet uit pompput 1 te registreren en werkt enkel in die richting.
    Debietmeter B is geïnstalleerd om het debiet op pompput 2 te registreren.
    Debietmeter A meet 80m³ in de periode 01/01/2021 - 31/12/2021
    Debietmeter B meet 90m³ in de periode 01/01/2021 - 31/12-2021
    U vult beide afzonderlijk in bij het totaal rondgepompt debiet.
    In totaal heeft u dus 170m³ doorgeven bij het totaal rondgepompt debiet.
  • Bi-directionele debietmeter
    De debietmeter op uw KWO-systeem werkt zowel voor de registratie van de m³ water die gebruikt worden voor de verwarming als de m³ die terug afgegeven worden tijdens het koelen. U heeft een debietmeter C die in 2 richtingen de m³ kan meten.
    Debietmeter C meet van 01/01/2021 tot 04/05/2021 100m³ dat opgepompt wordt van put 1 .
    Er werd 120m³ opgepompt uit put 2 van 05/05/2021 tot 02/10/2021.
    En van 03/10/2021 tot 31/12/2021 wordt uit put 1 opnieuw 80m³ opgepompt.
    U vult de 3 registraties afzonderlijk in bij het rondgepompt debiet.
    In totaal heeft u dus 300m³ doorgeven bij het totaal rondgepompt debiet.

Ook kunt u aangeven over welke periode deze onttrekking loopt. Als er geen datums zijn ingegeven, wordt het volledige aangiftejaar als de onttrekkingsperiode beschouwd.

LET OP: de datums van verschillende periodes per (koppel van) pompput(ten) mogen elkaar niet overlappen.

Door te klikken op de knop toevoegen worden de totaal rondgepompte debieten bewaard en toegevoegd aan het overzichtslijstje onderin.

Spui toevoegen

Om de gespuide hoeveelheid debiet in te vullen, geeft u de meterstand op in het begin en op het einde van de spuiactie. Als u de meterstanden hebt ingevuld, kunt u ook te klikken op de knop berekenen om de hoeveelheid spui (in m³) automatisch laten invullen.

Ook kunt u aangeven over welke periode deze spuiactie loopt. Als er geen datums zijn ingegeven, wordt het volledige aangiftejaar als de onttrekkingsperiode beschouwd.
Daarnaast moet u ook nog aanvinken indien de m³ spui is meegeteld bij het totaal rondgepompt debiet (dus als de m³ van de spuiactie ook meegeteld worden bij de debietmeter van het totaal rondgepompt debiet).

LET OP: de datums van de spui-actie moeten binnen de periode vallen van het totaal rondgepompte debiet.

Door te klikken op de knop toevoegen wordt het gespuide debiet bewaard en toegevoegd aan het overzichtslijstje onderin.

Opslaan

Helemaal rechts onderin hebt u nog de knop ‘Opslaan’. Hiermee worden de gegevens opgeslagen en keert u terug naar het overzichtsscherm van ‘beheer debieten grondwaterwinning(en)’.
U kunt ook de acties of wijzigingen annuleren.

In bulk opladen debieten geothermie

  • Stap 1

    Door te klikken op de knop ‘debieten afhalen’ krijgt u een excelbestand, waarin u het totaal rondgepompte debiet of de spui van geothermie-installatie kunt invullen. U krijgt de verschillende kolommen te zien die u moet invullen, er is ook telkens een verduidelijking bijgeschreven.

    Het is belangrijk dat in de Excel eerst het totaal rondgepompt debiet wordt opgegeven alvorens u spuigegevens aanlevert. Anders zal er een validatiefout optreden eens u de Excel wenst te uploaden.

    U vult de datums in als “tekst”. Dit gaat het makkelijkste op deze manier:

    • selecteer uw volledige tabblad (of de kolommen met datums in)
    • klik op uw rechtermuisknop en klik op “celeigenschappen”
    • kies in het tabblad getal voor de optie “tekst”
    • vul dan pas de velden in.

    De pompputten en filters, waarvoor het totaal rondgebied of de spui gelden, moet u verplicht opgeven.

    Voor debieten gemeten op meerdere putten (bij geothermische installaties wordt typisch gemeten in koppels-putten: laden (verwarmen, positieve flow) als van het ontladen (koeling, negatieve flow) moet u de putnummers gescheiden door een puntkomma (;) opgeven (bv. put A;putB). Enkel putten met filters in dezelfde watervoerende laag (eerste 2 cijfers AQUIFER-code) kunnen gezamenlijk worden opgemeten.

    In het voorbeeld heb je een koppel “2(retour);1(winning)” voor de spui-meting en voor het totaal rondgepompt debiet. Het spui-debiet is in het voorbeeld meegeteld in de debietmeter van het totaal rondgepompte debiet.

  • Stap 2

    Eens al uw gegevens zijn aangevuld, slaat u het Excel-bestand op op uw computer (lokaal).

  • Stap 3

    LET OP: bij het opladen worden de bestaande debietmetingen overschreven. Haal dus steeds eerst de bestaande gegevens af, indien u al debieten heeft ingevoerd via het webloket.

    Vervolgens klikt u in het online IMJV-loket op de knop ‘debieten opladen’ in het overzichtsscherm van de debieten geothermie.

    U krijgt dan te zien hoeveel lijnen uit uw excelbestand zijn ingelezen, hoeveel er effectief zijn opgeladen, en op hoeveel lijnen er een validatiefout zit.

    Dit foutenoverzicht kunt u afhalen door op de knop resultaten overzicht afhalen te klikken. U krijgt dan opnieuw uw zelfde Excel bestand, maar achterin staat in het rood aangeduid welke lijnen er fout zijn, en welk veld moet verbeterd worden.

  • Stap 4

    Als alles correct is opgeladen kunt u naar het overzichtscherm van de debieten geothermie gaan door op de knop terug te klikken.