Gedaan met laden. U bevindt zich op: Verloop FIO-traject Feedbackinstrument voor ontwikkeling van leiderschap (FIO)

Verloop FIO-traject

Werk je bij de Vlaamse overheid en wil je groeien in je rol als leidinggevende? Dan kun je de 'FIO' inzetten. Op deze webpagina lees je meer over de verloop ervan.

Het FIO-traject

In het stappenplan hieronder zie je hoe het FIO-traject eruit ziet.

  • Stap 1

    Individuele aanvraag FIO voor medewerkers met toegang tot Vlimpers

    Aanvraag FIO voor medewerkers die geen toegang hebben tot Vlimpers

    Werkt je entiteit niet met Vlimpers en wil je toch de FIO volgen? Spreek je HR-verantwoordelijke aan want hiervoor wordt er een kost van € 100 per deelnemer aangerekend .

  • Stap 2

    In de bevestigingsmail van het Agentschap Overheidspersoneel (vorming@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)) ontvang je een link om je aan te melden voor de FIO. Klik hierop, vul enkele gegevens over jezelf in (vb. niveau, entiteit, …) en je bent vertrokken.

    Opgelet: zorg ervoor dat je niet 2 keer op de link klikt, zo vermijd je dubbele facturatie.

  • Stap 3

    Na aanmelding ontvang je binnen de 10 minuten een e-mail met een link naar je vragenlijst. Het is via deze e-mail dat je steeds kan terugkeren naar je FIO.

    Vul eerst een zelfbeoordeling in over hoe je je eigen leiderschap inschat. Deze vragen bieden je ook de mogelijkheid om na te denken over welke vragen je wil uitsturen en naar wie.

    Vul vervolgens in van wie je feedback wil vragen (vb. medewerkers, leidinggevende, collega’s, externen). Lees onderaan deze pagina de tips over de keuze van je feedbackgevers.

  • Stap 4

    De door jou geselecteerde feedbackgevers krijgen automatisch een e-mail met de vraag naar feedback over jou.

    Je leidinggevende krijgt een bevestigingsmail dat je de FIO hebt opgestart. Deze vermeldt ook dat je je FIO-verslag niet met hem/haar hoeft te delen.

    Het systeem houdt je op de hoogte over wie al heeft ingevuld en wie nog niet én stuurt ook herinneringsmails als je feedbackgevers nog niet hebben ingevuld.

  • Stap 5

    Je ontvangt via e-mail de link naar je FIO-verslag nadat:

    • na afloop van de bevragingsperiode (3 weken)

    • of eerder als alle feedbackgevers hebben ingevuld
    • er dienen minstens 5 feedbackgevers de bevraging in te vullen
    • je leidinggevende krijgt opnieuw een bevestigingsmail met de melding dat je je FIO-verslag hebt ontvangen en wordt ook gestimuleerd om je te ondersteunen in je ontwikkelactiviteiten
  • Stap 6

    Neem ruim de tijd om je FIO-verslag door te nemen.

    Je vindt er een uitgebreid overzicht van hoe jouw omgeving je percipieert, met o.a. een overzicht van je sterktes, aandachtspunten en wat je al dan niet energie geeft - één talentenmatrix per rol voor ethisch leiderschap.

    Benieuwd hoe dit verslag eruit ziet? Neem een kijkje in een fictief FIO-verslag(opent in nieuw venster).

  • Stap 7

    Nu begint het echte werk! In het FIO-verslag staat een link voor je individueel ontwikkelplan (IOP). Deze module biedt je de mogelijkheid om je FIO-verslag te interpreteren, ontwikkelacties te formuleren en geeft je een overzicht van het ondersteuningsaanbod vanuit de Vlaamse overheid.

    Lees onderaan op deze pagina meer over het IOP en concrete ontwikkeltips.

  • Stap 8

    Nadat je actief hebt ingezet op je sterktes en je aandachtspunten, kan je ervoor kiezen om na verloop van tijd (bijvoorbeeld een jaar) opnieuw een FIO uit te sturen en na te gaan of je feedbackgevers jouw vorderingen ook zo beleven.

Kostprijs

De FIO kost 100 euro.

Hoe kies ik feedbackgevers?

Maximum 20

  • Selecteer maximaal 20 feedbackgevers.
  • Kies om meteen een grote groep feedbackgevers te bevragen om zo veel informatie te verzamelen of kies om juist heel gericht, een beperkte groep mensen te bevragen - bijvoorbeeld over één leiderschapsrol waar je de laatste tijd sterk op hebt ingezet en waarover je feedback wilt.

Kies zelf aan welke personen je feedback wilt vragen

  • Je kunt medewerkers, collega’s, je leidinggevende en anderen - bijvoorbeeld externe contacten - waarmee je samenwerkt opgeven als feedbackgever.
  • Belangrijk is om mensen te kiezen die iets kunnen zeggen over je leiderschap en die je al zagen functioneren bij het opnemen van leiderschap

Veilig of groei?

  • Je kunt op veilig spelen en kiezen voor mensen waarvan je denkt dat ze je positief zullen beoordelen.
  • Als je echt wilt werken aan je ontwikkeling, kies dan ook voor mensen die misschien minder positief zullen zijn. Van hen leer je immers het meest. Ze kunnen je je blinde vlekken leren ontdekken, wat je helpt om te groeien.

Ik heb mijn FIO-verslag ontvangen, en nu?

Stap voor stap plannen met het individueel ontwikkelplan (IOP)

Het FIO-verslag is geen doel op zich. Het doel van de FIO is te werken aan je verdere ontwikkeling. De feedback die je ontvangen hebt en in het FIO-verslag gebundeld is, kan je gebruiken om te bepalen waar je wil aan werken en/of wat je wil afbouwen. Het is dan ook belangrijk om een plan op te maken van hoe je aan die vaardigheden wilt te werken. De FIO biedt een online ondersteuning aan om stap voor stap je individueel ontwikkelplan (IOP) op te maken.

Ontwikkeltips

Heb je inspiratie nodig om ontwikkelingsactiviteiten te bepalen? In dit overzicht vind je tips om je te ontwikkelen(Word bestand opent in nieuw venster) in een bepaalde leiderschapsrol of in ethisch leiderschap.

Praten helpt

Aarzel niet om je resultaten of ontwikkelplan met anderen te bespreken. Door er met anderen (een collega, je leidinggevende, je partner, een goede vriend of vriendin,...) over te praten kan je je inzichten nog verder verdiepen en/of kunnen zij een interessante steun zijn om je verder te helpen. Je kan ook contact opnemen met een interne coach van de Vlaamse overheid(opent in nieuw venster) of met een HR-collega om je te ondersteunen in hoe je verder aan de slag kan.

Opleiding

Het Agentschap Overheidspersoneel biedt ook een aantal opleidingen aan over diverse aspecten van leidinggeven (onder andere coachende vaardigheden).

Geïnteresseerd? Raadpleeg de webpagina ‘Opleidingsaanbod leiderschap’.