Gedaan met laden. U bevindt zich op: Een mooie bestemming Ik doorgrond Vlaanderen

Een mooie bestemming

Wat denk je dat er gebeurt na ontginning? Wordt een groeve gewoon verlaten? Neen natuurlijk, er wordt goed nagedacht over de functie van de ruimte die beschikbaar komt.

De nabestemming van groeves in Vlaanderen

Een Vlaamse groeve kan verschillende nieuwe bestemmingen of functies krijgen. Van de huidige ontginningsgebieden heeft 37% een nabestemming als groengebied, natuurgebied of bos en 14% als recreatiegebied. Ongeveer 38% van de ontginningsgebieden wordt landbouwgrond en 3% wordt omgevormd tot industrie- of woongebied. Dit betekent dat het totale aandeel aan natuurlijk gebied (groen, natuur of bos) na ontginning hoger is dan vóór ontginning! De natuur wordt dus een belangrijke rol toebedeeld.

Een ontginningsput kan ofwel een put blijven ofwel opgevuld worden. Een ontginningsput die put blijft, kan bijvoorbeeld een waterplas worden (als de ontginning tot onder de grondwatertafel gebeurde) of een ‘geosite’ worden waar je de geologische lagen kan aanschouwen. Het storten van afval moet zoveel mogelijk vermeden worden, maar als het toch nodig is, zijn kleiputten geschikt omdat klei moeilijk water doorlaat en daarom een goede afscherming biedt naar de omgeving. Andere ontginningsputten worden soms opgevuld met grondoverschotten die technisch niet geschikt zijn om toe te passen in de bouwsector (maar niet verontreinigd zijn).

Kikbeekbron (Opgrimbie - Zutendaal) Na de natte ontginning van kwartszand kregen Opgrimbie en Zutendaal er een nieuw stukje natuur bij. De Kikbeekbron maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen.
De Libel (Marke) In Marke werd klei ontgonnen, waarna de oude kleigroeven dienst deden als stortplaats. Kleiputten zijn hiervoor geschikt omdat klei moeilijk water doorlaat, in tegenstelling tot zand, en daarom een goede afscherming biedt naar de omgeving. Na de stopzetting van het storten, werden ze afgedekt en vrijgegeven aan de natuur. De Libel is nu een natuurdomein.

Mergelgrotten

Naast de groeves aan de oppervlakte, die nog steeds bestaan, werd in een (ver) verleden ook ondergronds ontgonnen. De mergelgrotten bijvoorbeeld zijn het resultaat van eeuwenlange ondergrondse ontginning van mergel. En ze worden ook vandaag nog gebruikt. Omwille van de vochtige lucht en de gelijkmatige temperatuur zijn ze heel geschikt voor het kweken van champignons. Ook vleermuizen zijn er thuis.

Meer informatie vind je hier: Mosasaurus met perensiroop

Terrils (Eisden)

Ook steenkool werd vroeger ondergronds ontgonnen (Afdalen in de duisternis). waar meer dan een kwart eeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, ziet het landschap er vandaag de dag helemaal anders uit en kan je genieten van een verrassend landschap van ‘bergen en meren’ met spectaculaire panorama’s.

https://www.nationaalparkhogekempen.be/nl/toegangspoort/terhills(opent in nieuw venster)

Dieper graven?

Meer weten over groeves als aantrekkingspool voor bijen en andere wilde bestuivers? Green Deal Wilde bestuivers in de ontginningssector(opent in nieuw venster)

Naar informatie voor leerkrachten: