Opstartexamen energiedeskundige type A
Slagen voor het examen is een tweede erkenningsvoorwaarde om te kunnen starten als energiedeskundige type A.
Wie moet wanneer deelnemen?
Wie? | Wanneer? |
---|---|
kandidaat-energiedeskundige type A | binnen de 12 maanden na datum getuigschrift van de (basis)opleiding tot energiedeskundige type A slagen |
geschorste energiedeskundige type A | voldaan aan de voorwaarden in de beslissingsbrief bij het opleggen van de schorsing en slagen |
Wat is de inhoud van het examen?
In het opstartexamen voor energiedeskundige type A komen vragen over de inhoud van de basisopleiding zoals kennis over het inspectieprotocol, het toepassingsgebied… aan bod.
Wie organiseert het examen?
Tot 31 december 2024
Tot eind 2024 organiseren erkende exameninstellingen het examen tot energiedeskundige type A. Om erkend te worden als exameninstelling, dienden ze een aanvraag in bij het VEKA.
De deelname aan een examen voor energiedeskundige type A is niet gratis. De kostprijs hangt af van de instelling en hangt samen met de aanpak van het examen.
Meer informatie vindt u bij de instelling die het examen inricht en in hun examenreglement.
Overzicht erkende exameninstellingen
- Thomas More Kempen(opent in nieuw venster)
- Syntra Midden-Vlaanderen(opent in nieuw venster)
- Syntra West(opent in nieuw venster)
- Syntra AB(opent in nieuw venster)
- Syntra Limburg - tijdelijk niet mogelijk
- Odisee(opent in nieuw venster)
- Hogeschool Gent(opent in nieuw venster)
- Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen(opent in nieuw venster)
- Vives Zuid(opent in nieuw venster)
Vanaf januari 2025
Vanaf januari 2025 wordt het opstartexamen opnieuw door de Vlaamse overheid georganiseerd.
Kandidaat-energiedeskundigen kunnen zich voor dit examen inschrijven via de Energieprestatiedatabank. Geschorste energiedeskundigen type A kunnen inschrijven als ze voldoen aan de voorwaarden opgelegd in de beslissingsbrief waarbij de schorsing werd opgelegd.
Vanaf 10 januari 2025 zal de inschrijvingsmodule in de Energieprestatiedatabank beschikbaar zijn. De kost van het examen bedraagt 300 euro.
Het examen bestaat uit 2 examenonderdelen: EPC Residentieel en klein Niet-Residentieel en EPC Gemeenschappelijke Delen. Om te slagen voor het examen moet de (kandidaat-)energiedeskundige een totaalscore van minstens 60% halen op het examen en minstens 50% op elk onderdeel van het examen.
Nieuwe energiedeskundigen type A hebben binnen de geldigheidstermijn van het getuigschrift van de basisopleiding 2 kansen om te slagen voor het opstartexamen. Geschorste energiedeskundigen type A kunnen deelnemen aan het opstartexamen als aan de voorwaarden in de beslissingsbrief voldaan is en hebben ook 2 kansen om te slagen voor het opstartexamen.
Niet geslaagd? Dan moet u opnieuw de basisopleiding tot energiedeskundige type A volgen om opnieuw te kunnen inschrijven voor het opstartexamen.
Data examen energiedeskundige type A
Het examen gaat door op:
- Dinsdag 4 februari 2025 om 13 uur
- Dinsdag 18 februari 2025 om 13 uur
- Woensdag 12 maart 2025 om 13 uur
- Woensdag 2 april 2025 om 13 uur
Het aanbod vanaf mei wordt nog verder aangevuld. Als het aanbod onvoldoende is, kunnen extra dagen worden aangevuld. Inschrijven kan vanaf 10 januari 2025 via de Energieprestatiedatabank.
Meer informatie vindt u in het examenreglement(PDF bestand opent in nieuw venster).