Wat bij niet voldoen aan het minimumaandeel hernieuwbare energie? (voor bouwaanvragen vanaf 01-01-2023)
U hebt keuze uit verschillende opties die zorgen voor hernieuwbare energie in de vorm van warmte of elektriciteit. Ze hebben elk hun voor- en nadelen. U kunt ook meerdere opties combineren. Een laatste optie is investeren in een hernieuwbaar energieproject: participatie.
Wat als hernieuwbare energie geen optie is?
Een bouwproject kan om praktische redenen (bijvoorbeeld: oriëntatie, te weinig grondoppervlak) niet of onvoldoende gebruik maken van hernieuwbare bronnen. Het is ook mogelijk dat de hernieuwbare systemen niet geïntegreerd zijn volgens de kwaliteitseisen.
- Voor nieuwbouwprojecten die niet voldoen aan de eis op het minimumaandeel hernieuwbare energie, verstrengt het maximale E-peil met 15%.
- Voor ingrijpende energetische renovaties die niet voldoen aan de eis op het minimumaandeel hernieuwbare energie, verstrengt het maximale E-peil met 10%.
Gevolgen
- Het bouwproject zal in dat geval niet voldoen aan de eis op het minimumaandeel hernieuwbare energie.
- Als ook het strengere E-peil niet wordt behaald, riskeert de een administratieve geldboete voor het niet-voldoen aan de lagere E-peileis.
- Als niet voldaan is aan de eis op het minimumaandeel hernieuwbare energie, maar de strengere E-peileis wordt wél behaald, dan volgt er geen boete.
Voorbeeld
Voor een nieuwbouwwoning met in 2023 wordt de E-peileis 15% strenger. Dat betekent voor een woning maximaal E26 in plaats van E30. U kunt verschillende maatregelen treffen om aan het strengere E-peil te voldoen, zodat er geen boete volgt:
- bijkomende isolatie voorzien,
- een efficiëntere verwarmingsinstallatie gebruiken,
- een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en/of installeren,
- luchtdichter bouwen …