VRIJPLAATS is een living lab van Arteveldehogeschool. Het slaat bruggen tussen educatie, onderzoek en samenleving.
Basisinfo
- Instelling en opleiding: Arteveldehogeschool - kleuter-, lager en secundair onderwijs, maar daarnaast ook verbonden aan andere opleidingen.
- Opleidingsonderdeel: momenteel keuze-optie binnen stage, bachelorproef en Community Service Learning (CSL).
- Lectoren: Eef Thoen (verbonden aan EBLSO) & Thomas Remerie (verbonden aan EBLLO)
Wat is Vrijplaats?
Vrijplaats is – letterlijk en figuurlijk – een ontmoetingsplek waar allerlei onderwijsbetrokkenen elkaar kunnen ‘vinden’ rond een concrete vraag of nood die gekoppeld is aan een duurzaamheidsuitdaging. De uitdagingen worden meestal aangereikt door externe partners, zoals bijv. een stadsbestuur of een organisatie. Vervolgens gaan studenten en onderzoekers ermee aan de slag. Vrijplaats is dus een ‘living lab’: een omgeving waar onderzoek en innovatie gelijktijdig plaatsvinden volgens de principes van co-creatie en participatief ontwerpen.
Thomas, Eef en enkele andere collega’s delen hun ervaringen
Vrijplaats is experimenteel gegroeid, met vallen en opstaan. Intussen zijn er een achttal lectoren bij betrokken. Duurzaam Educatiepunt maakte een Future Forward Talk (opent in nieuw venster)(76 min.) waarin uitgebreid wordt ingegaan op de werking van Vrijplaats. Je kan de FFT via deze link bekijken. Wie hiervoor de tijd niet kan nemen, vindt hieronder 10 belangrijke aandachtspunten die worden aangehaald.
Thomas en Eef getuigen in een korter interview (11 min.) hieronder ook over de specifieke meerwaarde van Vrijplaats voor de lerarenopleiding.
Koppeling met de duurzaamheidscompetenties
Een experimenteel onderwijsconcept als Vrijplaats laat ruimte voor de 6 duurzaamheidscompetenties.