Hoe is het begrip ‘duurzaamheid' geëvolueerd doorheen de tijd? Wat versta jij eronder? En je collega’s en studenten?
Basismodule duurzaamheid
Heb je vooral nood aan meer info over wat duurzaamheid precies is en hoe je het aanschouwelijk kan maken voor je studenten? Dan is dit voor jou het beste vertrekpunt.
Leestijd ca. 2 min.
Wat komt aan bod?
Je leert in dit instappunt meer over het begrip ‘duurzaamheid’ en wat dit kan betekenen voor jou als lerarenopleider. Je maakt kennis met een aantal duurzaamheidsmodellen. Ook kan je je verdiepen in duurzaamheid als een ongestructureerd (of ‘wicked’) probleem en krijg je inzicht in verschillende normen, waarden en beweegredenen achter duurzaam handelen. We voorzien hiervoor vier leerpaden met theorie, oefeningen, reflectievragen en verdiepingsmogelijkheden. Je kan ze alleen doorlopen, maar de reflectievragen bieden ook heel wat aanknopingspunten om erover in gesprek te gaan met collega’s.
Overzicht van de 4 leerpaden in deze basismodule
Elk leerpad belicht een ander aspect dat van belang is voor duurzaamheidseducatie. Als je al een en ander weet over het thema, dan maakt de volgorde niet zo veel uit. Is duurzaamheid echter een relatief nieuw begrip voor jou, dan doorloop je ze best in de volgorde zoals ze hieronder zijn weergegeven. Veel leerplezier!
Welke duurzaamheidsmodellen zijn er en wat betekenen ze? Welk kader past best bij de visie van je opleiding of je eigen visie?
Waarom zijn duurzaamheidsuitdagingen zo complex? Hoe ga je in de les om met wicked problems?
Welke waarden i.v.m duurzaamheid vinden we belangrijk? Wat betekent een zwakke, strategische of sterke invulling van duurzaamheid?