Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wijken die meer energie opwekken dan ze verbruiken Zie ons doen

Wijken die meer energie opwekken dan ze verbruiken

Europese steden transformeren in energiehubs

De inwoners van de wijken Waterschei-Noord en Nieuw Texas in Genk mag je gerust pioniers in wijkrenovatie noemen. Samen met stadswijken in Tartu (Estland) en Pamplona (Spanje) werd deze buurt door Europa geselecteerd als testsite voor het oPEN Lab-project. De PEN in oPEN Lab staat voor ‘Positive Energy Neighbourhoods’. Dat zijn stadswijken die meer energie opwekken dan ze verbruiken.

Win-win-win

oPEN Lab brengt 32 projectpartners samen uit 7 landen. In Genk, Tartu en Pamplona werken burgers, lokale overheid, onderzoeksinstellingen en industriële partners samen. En dat levert alle partners heel wat voordelen op. Onderzoekers en producenten kunnen hun prototypes uittesten in een hyperrealistisch laboratorium: echte woningen met echte gezinnen. En dat in heel verschillende settings. Cruciaal, want een toestel dat werkt in een appartement in Tartu, werkt daarom nog niet (even goed) in een rijtjeshuis in Pamplona of een vrijstaand huis in Genk. Dankzij de apparaten die de industrie- en onderzoekspartners installeren, daalt de energiefactuur van de bewoners en stijgt hun wooncomfort. Dit alles zorgt er weer voor dat de druk op onze planeet verkleint. Win-win-win dus.

Genks laboratorium

In de twee Genkse wijken zijn 35 woningen in het onderzoeksproject betrokken. Ze worden uitgerust met duurzame energieoplossingen, zoals een prefab gebouwschil, zonnepanelen, warmtepompen en energieopslag. “We testen verschillende energietechnieken om energie te besparen aan de ene kant, en duurzame energie op te wekken aan de andere kant. Die gebruiken de gezinnen om hun woning te verwarmen, te koken, de was te doen …”, zegt projectcoördinator Maarten De Groote van VITO/EnergyVille. “Het voordeel van zo’n living lab is dat we zowel technologische als sociale innovaties kunnen testen in ‘real life’. Daardoor zullen de oplossingen die hieruit voortkomen, ook beter aansluiten op de dagelijkse realiteit, op wat mensen echt nodig hebben.”

Wil je meer weten over het oPEN Lab-project? Je vindt meer informatie op onderstaande websites.

Ontdek meer interessante verhalen