Gedaan met laden. U bevindt zich op: Van afdankertjes naar high-end fashion Zie ons doen

Van afdankertjes naar high-end fashion

Hoe in Europa textiel volledig circulair wordt

Elk jaar koopt de gemiddelde Europeaan 26 kg aan textiel, en gooit 11 kg textiel weg. Dat komt neer op zo’n 75 weggegooide T-shirts per persoon. Als je weet dat er in de productie van één nieuw katoenen T-shirt zo’n 2700 liter water kruipt, weet je: die afdankertjes kunnen we maar best zoveel mogelijk recycleren. En daar knelt het schoentje, want van al het textiel dat we in Europa weggooien, wordt slechts een derde apart ingezameld. De rest komt op een vuilnisbelt of in een verbrandingsoven terecht.

Van kleren naar poetsdoeken.

Hoog tijd voor verandering dus, alleen is dat nog niet zo eenvoudig. Onze kleren bestaan vaak uit een complexe mix van stoffen. Dit zorgt ervoor dat de textielvezels die we uit onze afgedankte kleding halen, vaak niet optimaal zijn om in nieuwe kleren te verwerken. In plaats daarvan worden ze verwerkt in minderwaardige producten als isolatiemateriaal, poetsdoeken en dekens. Minder dan 1 procent van ons textielafval wordt gerecycleerd tot hoogwaardige nieuwe textielvezels waar opnieuw kleding mee gemaakt kan worden.

Elk jaar gooit de gemiddelde Europeaan kilo’s textiel (en duizenden liters water) weg.

Van kleren naar kleren.

Dit kan anders. Om de jaarlijkse Europese textielafvalberg van 5.8 miljoen ton te verkleinen en beter te benutten, trekt de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO een unieke samenwerking tussen onderzoeksinstellingen en kledingproducenten uit België, Frankrijk, Nederland en Oostenrijk. Het doel? Textiel-tot-textielrecyclage technisch en economisch mogelijk én interessant maken.

En snel in de rekken!

En de resultaten, die mogen er zijn! Zo werkten onderzoekers milieuvriendelijke manieren uit om elastaan, polyester en polyamide van elkaar te scheiden. Daarnaast is het project erin geslaagd om garens te produceren die voor 50 tot 75 procent bestaan uit weggegooid textiel én voldoen aan de kwaliteitseisen van de betrokken kledingproducenten. In de komende maanden worden deze garens gesponnen en gewoven in nieuwe kledingstukken. Wie weet koop jij binnenkort een nieuwe broek waarin je oude verwerkt zit!

Benieuwd naar de impact van jouw kleding- en shopgedrag? Ontdek het in de interactieve tool van het SCIRT-project!(opent in nieuw venster)

Ontdek meer interessante verhalen