Gedaan met laden. U bevindt zich op: Kunnen wij het maken? Nou en of! Zie ons doen

Kunnen wij het maken? Nou en of!

Toestellen eenvoudig repareren dankzij Europa

Elk jaar belanden miljoenen elektronische apparaten op de schroothoop, terwijl heel wat toestellen met wat liefde en reparatie nog een 2de leven kunnen leiden. Eén van de problemen? Een gebrek aan herstelkennis en -middelen. Daar wil het Europese Sharepair-project iets aan doen. Dat het Europa menens is, blijkt uit de zogenaamde Right to repair-richtlijn die garandeert dat consumenten binnen de wettelijke garantieperiode een reparatie aangeboden krijgen door de producent.

Het doel van Sharepair? De hoeveelheid elektronisch afval met 6,27 ton verminderen in Repair Cafés en met 27,5 ton in elke deelnemende stad. Daarvoor werken onderzoekscentra, universiteiten, steden, consumentenorganisaties en sociale ondernemingen uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en België nauw samen. De steden Leuven, Roeselare, Ottignies-Louvain-la-Neuve en Apeldoorn namen de rol van ‘repair cities’ op. Zo creëert Sharepair een groeiend netwerk van reparatiesteden in Europa met als verbindende factor: de groeiende afvalberg van elektronisch afval verminderen door reparatie aan te moedigen.

Van repair café tot 3D-printtechnologie

Sharepair zette tal van initiatieven op voor consumenten en professionals om reparatie en hergebruik van elektronisch afval te stimuleren. Van repair cafés voor gratis of goedkope reparaties, over laagdrempelige herstelhandleidingen tot een opensource databank van 3D-designs om veelgebruikte elektronische onderdelen te printen. Ook gereedschapsbibliotheken waar gebruikers gereedschap kunnen lenen, werden op poten gezet. De projectpartners stelden ook een toolkit samen voor steden en gemeenten om een herstelwerking uit te bouwen en zo de groeiende berg elektronisch afval aan te pakken.

Samen op de bres voor de reparatie-economie

Onlangs keurde het Europees Parlement een nieuwe richtlijn goed die fabrikanten verplicht om hun producten te herstellen als klanten daar om vragen, bekend als de ‘right to repair’ of het recht op herstelling. Deze richtlijn, bereikt onder het Belgisch EU-voorzitterschap in februari 2024, toont het engagement aan van Europa in de reparatie-economie. Sharepair speelde hierin een cruciale rol door een Europees reparatie-informatieformulier in te voeren en het online herstelplatform ‘Repair connects’ te lanceren, een platform dat consumenten helpt bij het kiezen voor reparatie. Op de Repair Map zie je meteen wie in jouw buurt een herstelservice aanbiedt of wanneer en waar een repair café plaatsvindt. Zo laat Sharepair iedereen nadenken over hoe je kan bijdragen aan een duurzamere wereld.

Word jij ook een herstelheld? Geef je kapotte toestellen een 2de leven op Repair Connects(opent in nieuw venster).

Kom alles te weten over Sharepair(opent in nieuw venster) en de digitale hulpmiddelen die het ter beschikking stelt.

Geïnteresseerd in het vervolgtraject? Lees hier meer over:

Ontdek meer interessante verhalen