Gedaan met laden. U bevindt zich op: Uitvindingen testen op zee Zie ons doen

Uitvindingen testen op zee

Een knalgeel testplatform voor blauwe Europese innovatie

Windenergie op zee, da’s niks nieuws. Maar wist je dat er nog veel meer manieren zijn om energie op te wekken op zee? De metershoge golven, felle zonnestralen en het voortdurende getouwtrek tussen eb en vloed kunnen we allemaal omzetten in elektriciteit. Een zee aan mogelijkheden dus!

Niet de minste uitdagingen

Geen wonder dus dat een aantal Europese landen en bedrijven volop aan het experimenteren zijn met drijvende zonneparken, offshore windparken en golfenergieconverters. Maar: energie opwekken op zee gaat gepaard met een heleboel uitdagingen. Zo moeten platformen met kwetsbare zonnepanelen en turbines bestand zijn tegen sterke stromingen en metershoge golven. Daarnaast krijgen zonnepanelen ook nog eens te maken met zoutaanslag en meeuwen die er graag hun behoefte op doen. En dan moet daarna alle opgewekte stroom nog aan land geraken, kilometers verderop.

Testen, testen, testen

Al die uitdagingen vragen om een testplatform waar nieuwe technologieën getest kunnen worden in echte zee-condities voordat ze in massaproductie gaan. Dat platform staat in de Noordzee, vlakbij de haven van Oostende. De Blue Accelerator is een hoogtechnologische omgeving waarin bedrijven en kennisinstellingen proeven kunnen uitvoeren op het water, onderwater en in de lucht. Het platform heeft allerlei state-of-the-art meetapparatuur aan boord waarmee er continu gegevens kunnen worden verzameld, verwerkt en verstuurd.

Veel Europese interesse en ambitie

De Blue Accelerator wordt druk bezocht. Zo probeerden het Deense Exowave en het Duitse NEMOS er hun golfenergieconverterprototypes uit, test het Belgische Seavolt-consortium er hun drijvende zonnepaneelstructuren en is het dé locatie waar een drijvend zonnepark wordt gebouwd binnen het Europese EU-SCORES-project. De ambitie om tegen 2030 alle gezinnen in ons land van groene stroom te voorzien, komt zo weer een stap dichterbij.

Benieuwd hoe zo’n test op zee eraan toegaat? Bekijk het in deze Youtube video van POM Limburg,(opent in nieuw venster) deze YouTube video van POM West-Vlaanderen(opent in nieuw venster) of deze YouTube video van Tractebel(opent in nieuw venster).

Ontdek meer interessante verhalen