Gedaan met laden. U bevindt zich op: Een zonnepaneel voor elk mogelijk oppervlak Zie ons doen

Een zonnepaneel voor elk mogelijk oppervlak

Flexibele folies geven Europese zonne-energie een boost

Zonne-energie is volop aan een opmars bezig. In de afgelopen drie jaar verdubbelde de hoeveelheid opgewekte zonne-energie in de EU bijna: van 136 GW in 2020 naar 260 GW in 2023. Zo zijn we goed op weg naar de doelstelling van 750 GW aan zonne-energie tegen 2030, maar kunnen we nog wel een duwtje in de rug gebruiken.

Van logge panelen naar flexibele folies

Dat duwtje geeft EnFoil maar al te graag. Deze spin-off van Universiteit Hasselt en het Leuvense onderzoeksbureau Imec ontwikkelde flinterdunne, plooibare zonnefolies als alternatief voor traditionele zonnepanelen. De Europese onderzoeksraad keek met grote ogen naar wat de onderzoekers klaarspeelden, want in één klap werkten ze een belangrijk obstakel voor de uitrol van zonnecellen uit de weg. De zonnefolies van EnFoil kun je namelijk op bijna elk oppervlak aanbrengen, traditionele zonnepanelen niet.

Duizend-en-een toepassingen

De zonnefolies van EnFoil kunnen in alle vormen en maten gemaakt worden. Ze zijn niet alleen plooibaar en flinterdun, maar ook licht van gewicht en robuust. Dat maakt ze geschikt voor heel veel toepassingen, onder andere in de bouw-, auto- en landbouwsector. Zonnefolies verwerken in gevels, (vracht)wagens en glazen kassen? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Naar de Europese markt!

Een prototype ontwikkelen is één ding. Massaproductie is een ander paar mouwen. Om de zonnefolie ook effectief op de markt te brengen, kregen de onderzoekers van EnFoil een subsidie van 150.000 euro van de Europese onderzoeksraad. Daarmee konden ze verder aan de slag. Samen met de Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO werd er een productieproces uitgetekend, en in TNO’s R&D-plant in Eindhoven rollen nu de eerste testfolies van de band. Als die gesmaakt worden door de kersverse klanten, zijn er plannen om de productie op te schalen en een eigen fabriek te bouwen. Wie weet plakt er binnenkort een zonnefolie op jouw auto of huis!

Ontdek meer interessante verhalen