Vlaamse overheid voorziet een gebouwenpas voor alle niet-residentiële gebouwen in Vlaanderen
Naar analogie van de bestaande woningpas, zullen vanaf 2025 ook alle niet-residentieelgebouwen (zoals cultuurcentra, horecazaken, sport-, zorg- en onderwijsinfrastructuur, handel- en kantoorruimten, ...) een gebouwenpas krijgen. Gebouwenpas wordt hét digitaal paspoort van uw gebouw en centraliseert alle relevante en digitaal beschikbare informatie over uw gebouw op één plek. U hoeft niet meer aan te kloppen bij verschillende instanties om de juiste vergunningen, digitale attesten en documenten te raadplegen. Vanaf nu kunt u deze - en nog veel andere - gebouwgerelateerde informatie online raadplegen. Bovendien is gebouwenpas gratis.
Administratieve vereenvoudiging
Gebouwenpas bundelt niet alleen relevante informatie over uw gebouw, ook over de onderliggende eenheden en het perceel die bij de overheid gekend zijn. Zo krijgt u, indien gekend, zicht op het bestaande EPC-label van uw gebouw, de aanwezige isolatie, installaties en energiemeters, uitgevoerde renovatiewerken waarvoor u een premie ontving, relevante bodeminformatie, informatie over de watervoorziening en riolering, de mobiscore, de klimaatbestendigheid en overstromingsgevoeligheid van uw gebouw of perceel en zo veel meer. U vindt er ook attesten, keuringen en vergunningen, zoals het asbestattest. Daarnaast kunt u uw gebouwenpas ook zelf aanvullen met documenten en informatie in een handige digitale kluis. U kunt uw paspoort ook delen met anderen of publiek delen.
Gebouwenpas biedt op die manier niet alleen een administratieve vereenvoudiging, maar informeert en activeert de eigenaar van het gebouw ook gedurende het volledige renovatieproces. De eigenaar van het gebouw wordt van A tot Z begeleid dankzij tips en advies om het gebouw kwalitatiever, duurzamer en energiezuiniger te maken voor de toekomst. Gebouwenpas staat niet stil en zal in de toekomst verder uitgebreid worden met nieuwe applicaties, documenten en informatie voor bijvoorbeeld een beter gebouwbeheer of voor het opvolgen van de renovatieverplichting van niet-residentiele gebouwen.
Toegang
Het spreekt voor zich dat elke eigenaar van een gebouw toegang krijgt tot zijn of haar gebouwenpas. In het geval van een onderneming is dit vaak de zaakvoerder of bestuurder(s). In geval van gemeenten gaat dit over de algemeen directeur en burgemeester; voor provincies gaat het om de voorzitter. In de praktijk worden deze rechten vaak uitgevoerd door een zogenaamde ‘hoofd lokale beheerder’. De eigenaar of de ‘hoofd lokale beheerder’ kan ten allen tijde zijn werknemers toegang verlenen tot de gebouwenpas via het recht ‘Woningpas Gebruiker’. Zo kan ook de gebouwbeheerder toegang hebben.
Samenwerking
De ontwikkeling van Gebouwenpas is een samenwerking tussen het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), het Departement Omgeving, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION). U kunt uw gebouwenpas online eenvoudig raadplegen door in te loggen met uw e-ID of via de itsme®-app.