Gedaan met laden. U bevindt zich op: Reactie op artikel "Warmtepompen niet beter voor het milieu dan moderne gasketel" (17/10/2024) Vlaams Energie- en Klimaatagentschap

Reactie op artikel "Warmtepompen niet beter voor het milieu dan moderne gasketel" (17/10/2024)

Nieuwsbericht
17 oktober 2024

Het VEKA las de artikels ‘Warmtepomp volgens universitair onderzoek niet milieuvriendelijker dan gasketel’, ‘warmtepompen niet beter voor milieu dan moderne gasketel’, die verschenen zijn naar aanleiding van een doctoraatsonderzoek onder de begeleiding van professor bouwtechniek Nathan Van den Bossche (Universiteit Gent).  

Het VEKA deelt de bezorgdheid van de professor over de milieu-impact van verwarmingstoestellen. Ook Europa is zich hiervan bewust en vraagt de komende jaren meer aandacht voor de milieu-impact van de gebruikte materialen en installaties bij het grondig renoveren van de Vlaamse gebouwen. Ook de materialen- en verwarmingssector is in constante evolutie om de milieu-impact van hun producten zoveel mogelijk te verkleinen. Het VEKA heeft de studie alvast opgevraagd en zal die grondig bekijken.

Eén van de speerpunten van het Vlaamse energie- en klimaatbeleid is afscheid nemen van fossiele brandstoffen en overschakelen op hernieuwbare bronnen, voor onze gebouwverwarming. Daarbij staat een warmtepomp, samen met warmtenetten, op de eerste rij. Een warmtepomp is momenteel de meest klimaatvriendelijke oplossing: een woning met een warmtepomp verwarmen zorgt sowieso voor minder CO2-uitstoot dan als u met een ketel op fossiele brandstoffen verwarmt. Dat toont de studie van UGent ook zeer duidelijk aan.

Om naast de klimaatimpact (lees: CO2 uitstoot) ook de milieu-impact in te schatten (bijkomende effecten zoals watergebruik, verwerking van gevaarlijke stoffen, etc.), zijn diepgaande levenscyclusanalyses nodig. De data en aannames zijn daarbij cruciaal, bijvoorbeeld rond koelmiddelen en lekkage. Het VEKA merkt op dat in de studie gerekend wordt met een koelmiddel met een hoog aardopwarmingspotentieel, dat in de komende jaren zelfs niet meer zal mogen worden gebruikt in nieuwe residentiële warmtepompen. Vele warmtepompen van de nieuwe generatie gebruiken nu al minder milieuschadelijke koelmiddelen. Het is dan ook spijtig dat deze niet gebruikt zijn in de studie. Zo zou een meer representatieve afweging mogelijk zijn geweest. Ook wordt er in levenscyclusanalyses van warmtepompen vaak terug gegrepen naar oude data. De milieu-impact van warmtepompen dient zeer grondig en op basis van recente cijfers te gebeuren.

Het VEKA zal alvast geen voorbarige conclusies trekken op basis van de uitgevoerde studie, maar zal het onderzoek van professor Van den Bossche grondig tegen het licht houden. De milieu-impact van materialen en toestellen is belangrijk en zal de komende jaren nog meer aandacht vragen. Maar dit neemt niet weg dat de warmtepomp een zeer belangrijke technologie is binnen de energietransitie.

Meer informatie op onze webpagina ‘Is een warmtepomp klimaatvriendelijker dan een gasketel’.