Gezinnen met kinderen
De beslissing om naar een ander land te verhuizen is nooit gemakkelijk. Zeker niet als je jonge kinderen hebt. Vlaanderen heeft een uitgebreide infrastructuur om ervoor te zorgen dat je gezin alle steun krijgt die het nodig heeft en dat je kinderen alle kansen krijgen.
Kinderbijslag (Groeipakket)
Met het Groeipakket helpt de Vlaamse overheid je met de kosten voor de opvoeding van je kinderen. Dat is min of meer altijd het geval als ze jonger zijn dan 18 jaar, maar tussen 18 en 25 jaar moet je kind aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor deze betalingen. Je kind moet bijvoorbeeld hoger onderwijs volgen of zijn of haar formele opleiding hebben afgerond en 21 jaar oud zijn.
Kinderopvang
Kinderopvang is erg populair in Vlaanderen. En dat is begrijpelijk. Terwijl je kinderen spelen en ontdekken met andere kinderen in een gezonde, veilige omgeving, kun jij werken of een opleiding of andere educatieve lessen volgen.
Er zijn verschillende soorten kinderopvang voor baby’s, peuters en schoolgaande kinderen. Kinderen met speciale behoeften zijn ook welkom in kinderopvangcentra. Je hebt meestal recht op belastingaftrek voor de kosten van kinderopvang.
En dan komen de kosten van kinderopvang. Hoeveel kost het? In principe variëren de prijzen per kinderopvangaanbieder. Waarom? Ze bieden verschillende diensten aan. Ons advies is om je huiswerk te doen, verschillende kinderopvangcentra met elkaar te vergelijken en er een te vinden die de locatie heeft en de diensten aanbiedt die het beste bij jou en je kind passen.
Kinderopvang vinden
Houd er rekening mee dat het heel moeilijk is om vacatures te vinden bij kinderopvangaanbieders in bepaalde regio’s in Vlaanderen. Wij raden u aan om uw zoektocht te starten zodra u weet dat u zwanger bent of als u besloten hebt om naar Vlaanderen te verhuizen.
Kinderopvangzoeker(opent in nieuw venster) is een website die ouders helpt bij het vinden van kinderopvang. U vindt er de adressen van alle erkende kinderopvangcentra in Vlaanderen en Brussel.
Verder houdt elke gemeente een lijst bij van kinderopvangaanbieders. En vaak is er ook een website met alle informatie die je nodig hebt. Lukt dat niet? Neem dan zelf contact op met kinderopvangcentra. Vraag of ze vacatures hebben. Zo ja, maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Zijn er geen vacatures? Misschien kennen ze andere kinderopvangaanbieders die wel vacatures hebben.
Au pairs en kinderoppas
Wil je liever dat een kinderoppas of au pair je kinderen naar een kinderdagverblijf brengt? Er zijn verschillende privébureaus die een au pair of kinderoppas voor jullie kunnen vinden. Een snelle zoektocht op het internet geeft je voldoende opties.
Wij raden jullie ten sterkste aan een schriftelijke arbeidsovereenkomst op te stellen. Zo weten jullie en jullie kinderoppas/au pair precies wat er van hen wordt verwacht, wat is toegestaan en wat niet.
In het arbeidscontract voor bedienden wordt vastgelegd hoeveel jullie kinderoppas of au pair betaald krijgt voor het verrichten van huishoudelijk werk - of het verzorgen van jullie kinderen en eventueel het uitvoeren van andere taken - in opdracht van jullie als werkgever. Een arbeidsovereenkomst kan voor bepaalde of onbepaalde tijd worden gesloten. Als je een kinderoppas voor bepaalde tijd in dienst neemt, moet je altijd een contract afsluiten.
Onderwijs in Vlaanderen
Onderwijssystemen verschillen binnen de Europese Unie. Het onderwijssysteem in Vlaanderen is onderverdeeld in verschillende niveaus. Het kan heel anders zijn dan je gewend bent. Veel kinderen gaan vanaf twee en een half jaar naar de kleuterschool of school. Daarna volgen basisonderwijs en secundair onderwijs. Tertiair onderwijs wordt aangeboden op hogescholen: hogescholen en universiteiten.