Gedaan met laden. U bevindt zich op: Onderwijs Uw toekomst in Vlaanderen

Onderwijs

Het onderwijssysteem in Vlaanderen is onderverdeeld in verschillende niveaus. Het kan heel anders zijn dan je gewend bent. Veel kinderen gaan vanaf 2,5 jaar naar de kleuterschool of school. Daarna volgen basisonderwijs en secundair onderwijs. Tertiair onderwijs wordt aangeboden op hogescholen: hogescholen en universiteiten.

 

Aanwezigheid

In België zijn alle kinderen tussen 5 en 16 jaar verplicht om naar school te gaan. Verwittig de school altijd als je op voorhand weet dat je kind afwezig zal zijn. En als je kind onverwacht langer dan drie opeenvolgende dagen afwezig is (bijvoorbeeld door ziekte), ben je ook verplicht om de school op de hoogte te brengen.

Elke gemeente heeft een leerplichtambtenaar in dienst die verantwoordelijk is voor het onderzoeken van de reden van afwezigheid en die in bepaalde omstandigheden maatregelen kan aanbevelen.

Als je verantwoordelijk bent voor iemand tussen de 5 en 12 jaar en je staat bewust toe dat hij of zij afwezig is van school, dan kun je zelfs strafrechtelijk vervolgd worden. Is je kind afwezig zonder geldige reden? De school registreert het als problematisch verzuim. Als er voor een leerling vijf halve dagen problematisch verzuim zijn geregistreerd, moet de school het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) bellen. Zij zoeken uit waarom je kind afwezig is en werken samen met jou en je kind aan een oplossing; bijvoorbeeld extra begeleiding of externe hulp.

Als je kind afwezig is zonder bevredigende reden - het gaat bijvoorbeeld naar een bar of hangt rond op straat - of als begeleiding door de school, het CLB of andere hulpdiensten wordt geweigerd, kan de school verdere stappen ondernemen, zoals de politie inschakelen, het Ministerie van Onderwijs en Vorming op de hoogte brengen, enz. Als je kind afwezig blijft, kan de schooltoelage worden ingetrokken en kan de reeds betaalde schooltoelage worden teruggevorderd.

Er zijn omstandigheden waarin een kind verlof kan krijgen (bv. ziekte, religieuze feestdagen, bijwonen van een huwelijk of begrafenis, enz.) In deze situaties, of in het geval van extra vakantie tijdens het schooljaar, moet je echter toestemming vragen aan het schoolbestuur.

Als je de leeftijd hebt waarop je wettelijk verplicht bent om naar school te gaan, moet je:

Studenten die verplicht zijn om deel te nemen aan afstandsonderwijs, maar dit zonder geldige reden niet doen, kunnen ook als onwettig afwezig worden beschouwd.

Examencommissie

De Examencommissie organiseert alleen examens waarmee je een getuigschrift of diploma secundair onderwijs kunt behalen. Iedereen is welkom om deel te nemen aan deze examens, ongeacht leeftijd, nationaliteit of vooropleiding. Er worden echter geen lessen of cursussen gegeven; je moet zelfstandig studeren.

Erkenning en gelijkwaardigheid van een buitenlands diploma in Vlaanderen (NARIC-Vlaanderen)

Heb je een buitenlands certificaat, diploma of getuigschrift behaald? Heeft het dezelfde waarde in Vlaanderen? Het Nationaal Informatiecentrum voor Academische Erkenning - beter bekend als NARIC-Vlaanderen - zoekt het voor je uit. De organisatie:

  • erkent buitenlandse kwalificaties
  • reikt certificaten uit aan houders van Vlaamse diploma’s die in het buitenland willen werken of studeren
  • is de bevoegde autoriteit voor de legalisatie van Vlaamse kwalificaties voor wie in het buitenland wil werken of studeren;
  • geeft informatie over Vlaamse en buitenlandse onderwijssystemen.

Volwassenenonderwijs

Er is altijd een reden om te leren. Wat is de jouwe? Je talenten ontdekken? Zelfredzamer worden? Misschien wil je meer leren over computers, een diploma halen of ben je geïnteresseerd in een nieuwe uitdaging? Volwassenenonderwijs maakt het mogelijk om je dromen waar te maken.

Internationale scholen

De grote expat-gemeenschap die in België woont, heeft ervoor gezorgd dat er talrijke internationale scholen (in het Engels)(opent in nieuw venster) over het hele land zijn opgericht. Ze kunnen interessant voor je zijn, vooral als je op zoek bent naar een landspecifiek curriculum, internationaal erkende kwalificaties of een alternatieve onderwijsstijl. Er zijn scholen met een Brits, Amerikaans, Europees of tweetalig curriculum. Andere volgen een bepaalde onderwijsbenadering, zoals Montessori. Het lesprogramma, de faciliteiten en het schoolgeld verschillen sterk van school tot school. Onderzoek de mogelijkheden om de school te vinden die het beste bij jou en je kind past.

Schoolvakanties

De data voor de vakantieperiodes verschillen van jaar tot jaar. De Vlaamse overheid publiceert een volledige lijst met vakantiedagen voor kleuteronderwijs, lager onderwijs, secundair onderwijs, centra voor volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs. Individuele scholen kunnen ook hun eigen lesvrije dagen hebben.

Internationale studenten

Ben je geïnteresseerd in studeren in Vlaanderen? Je zult zien dat er uitstekende mogelijkheden zijn op het gebied van hoger onderwijs(opent in nieuw venster) van Engelstalige opleidingen tot beurzen waarmee je je bachelor- of masterdiploma kunt halen.

Checklist voor internationale studenten

Als je begint met plannen, ontdek je hoeveel je moet regelen voor je verhuizing naar Vlaanderen en na je aankomst. Welke documenten heb je nodig? Wat is een nationaal inschrijvingsnummer? Wat moet je doen als je naar Vlaanderen komt om te studeren? We hebben checklists opgesteld om alles vlot te laten verlopen.

Studenten verblijfsvergunning en inschrijving

Je hebt een verblijfsvergunning voor studenten nodig als je geen inwoner van de Europese Unie bent en in België een bachelor- of masterdiploma wilt behalen. Met deze vergunning mag je ook tot 20 uur per week werken, zolang dit verenigbaar is met je studies. Deze limiet van 20 uur geldt niet tijdens schoolvakanties.

Huisvesting voor studenten

Studentenhuisvesting is er in vele vormen in Vlaanderen. Over het algemeen wordt studentenhuisvesting een kot genoemd, en het Nederlandse woord wordt in Vlaanderen zelfs in het Engels gebruikt. Een kot kan variëren van een kamer voor een enkele student in een huis van een eigenaar, tot een flat of huis gedeeld door meerdere studenten, een studioflat of een slaapkamer met toegang tot een gedeelde badkamer en keuken.

Een aantal hogescholen, universiteiten en zelfs gemeentebesturen hebben hun eigen website waarop ze beschikbare koten plaatsen die geverifieerd en goedgekeurd zijn. Waarom? Helaas zijn er ook een aantal nepadvertenties op het internet te vinden. Wees daarom altijd voorzichtig. Controleer het adres van een kot op Google Maps, vraag om persoonlijke informatie van de verhuurder en maak niet meteen geld over naar een buitenlandse rekening. Neem bij twijfel altijd contact op met je onderwijsinstelling of meld je vermoedens bij de plaatselijke politie. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Je zult merken dat er verschillen zijn tussen een huurovereenkomst voor een kot of studentenhuisvesting en een huurovereenkomst voor een gezinswoning. In het geval van een kot bevat de overeenkomst de rechten en plichten van de student (huurder) en de verhuurder. Deze rechten en plichten variëren. Ze mogen echter niet in strijd zijn met de wettelijke bepalingen. Huurovereenkomsten voor studentenhuisvesting in Vlaanderen, afgesloten vanaf 1 januari 2019, moeten voldoen aan de bepalingen in het Vlaams Woninghuurdecreet.

Werken tijdens je studie

Wil je werken terwijl je studeert(opent in nieuw venster)? Een beetje extra geld is altijd handig. Maar om te mogen werken, moet je eerst een openbare ziektekostenverzekering hebben. Welke stappen daarna volgen, hangt af van het land waar je vandaan komt.

Als buitenlandse student uit een land dat deel uitmaakt van de Europese Unie, heb je dezelfde rechten en plichten als een Belgische student - zelfs als je niet in België studeert of woont. Je mag hier werken.

Als je echter uit een ander land van buiten de Europese Unie komt, zijn de regels anders. Je hebt dan een verblijfsvergunning voor studenten nodig. Met deze vergunning mag je maximaal 20 uur per week werken, zolang het maar verenigbaar is met je studie. Deze limiet van 20 uur geldt niet tijdens schoolvakanties.

Jobkansen na afstuderen

Tijdens je studie krijg je misschien te horen dat je in Vlaanderen alleen een baan vindt (in het Engels)(opent in nieuw venster) als je Nederlands spreekt. Laten we duidelijk zijn: Nederlands spreken zal je zeker helpen in je zoektocht, maar er zijn ook tal van jobmogelijkheden voor Engelstaligen en Franstaligen.

Het vinden van een baan is vaak het makkelijkst via een uitzend- of rekruteringsbureau. Deze worden veel gebruikt in België en fungeren als brug tussen werkzoekenden zoals jij en grote en kleine bedrijven. Een bedrijf werkt vaak samen met een uitzendbureau en plaatst zijn vacatures op de website van het uitzendbureau of huurt een gespecialiseerde recruiter van het uitzendbureau in om de perfecte kandidaat te vinden. Als je op zoek bent naar een baan, kun je je aanmelden bij deze uitzendbureaus. Je kunt dan nieuwe vacatures in de gaten houden en een recruiter zal contact met je opnemen als hij werkgevers kent die op zoek zijn naar iemand met jouw vaardigheden.

Uitzendbureau versus wervingsbureau

  • Een uitzendbureau is meestal gespecialiseerd in tijdelijk werk. Ze koppelen werkzoekenden aan meerdere vacatures.
  • Werving-en-selectiebureaus richten zich vooral op het aanbevelen van geschikte kandidaten, maar laten de uiteindelijke beslissing over het aannemen over aan de werkgever. Ze richten zich meestal op hoger opgeleiden die zich in een verder gevorderd stadium van hun carrière bevinden en op zoek zijn naar langdurige of vaste functies.