Tijdslijn 25 jaar Team Taaladvies
De volgende data zijn belangrijke mijlpalen geweest in de activiteiten van Team Taaladvies van de voorbije 25 jaar.
- Stap 1999
Lancering van de Taaltelefoon als dienst voor taaladvies voor de burger
Op 27 oktober 1999 startte de dienstverlening voor de burger onder de roepnaam Taaltelefoon. Bij de start van de dienstverlening werd ook een website gelanceerd. Sinds 2022 wordt de roepnaam Taaltelefoon alleen nog maar gebruikt voor de telefonische dienstverlening. De algemene benaming van de dienstverlening is nu Team Taaladvies.
- Stap 2001
Lancering van de website Taaladvies.net
Taaladvies.net voorziet in de behoefte van veel gebruikers van het Nederlands aan verantwoorde en betrouwbare taaladviezen. De website is een Belgisch-Nederlandse samenwerking, die de expertise in het Nederlandse taalgebied op het vlak van taaladvisering samenbrengt. Kenmerkend voor Taaladvies.net is de diepgang van de informatie.
In 2001 werd bij de Taalunie ook een nieuw Taaladviesoverleg(opent in nieuw venster) geïnstalleerd. Het Taaladviesoverleg is het overlegorgaan dat verantwoordelijk is voor de inhoudelijke kwaliteit van de adviezen op Taaladvies.net. De Commissie Spelling(opent in nieuw venster) is verantwoordelijk voor de inhoudelijke correctheid en kwaliteit van de spellingadviezen op Taaladvies.net.
- Stap 2003
Publicatie van de ‘Formulierenleidraad’
Met de Formulierenleidraad kunnen medewerkers van de Vlaamse overheid op een professionele manier formulieren ontwerpen en redigeren. De richtlijnen uit die handleiding worden nu nog altijd toegepast.
- Stap 2003
Ingebruikname van een interne databank voor Team Taaladvies
Met de interne databank werd overgestapt van een registratie op papier naar een elektronische behandeling en archivering van de taalvragen. Op die manier kunnen de eerder gegeven adviezen gemakkelijk geraadpleegd en hergebruikt worden. Deze databank wordt nu nog altijd dagelijks gebruikt voor de beantwoording van taalvragen en als archief voor de gegeven antwoorden.
- Stap 2004
Start van het herzieningsproject voor Taaladvies.net
Het herzieningsproject werd opgezet om de website Taaladvies.net volledig aan te passen aan de nieuwe editie van de Woordenlijst Nederlandse Taal, die op dat moment in voorbereiding was. Daarnaast werden alle adviezen bewerkt die verband houden met lexicale en grammaticale verschillen tussen het Nederlands in België en het Nederlands in Nederland.
Voor de bewerkingsoperatie werd een volledig nieuwe methodologie gebruikt. Met die aanpak bracht Taaladvies.net de aanbevelingen in de praktijk die de Raad van de Nederlandse Taal en Letteren in september 2003 over taalvariatie had uitgebracht. In de taaladviezen wordt uitgegaan van een principiële taalpolitieke en taalkundige gelijkwaardigheid van de standaardtaal in België en de standaardtaal in Nederland.
De methodologie wordt nu nog altijd gebruikt bij de redactie van taaladviezen op Taaladvies.net en de website van Team Taaladvies.
- Stap 2005
Lancering van het e-zine Taallink
In het e-zine Taallink beantwoordt Team Taaladvies elke week een taalvraag. Er wordt telkens ook een woord van de week gesignaleerd. Taallink had eind 2024 circa 15.600 abonnees.
- Stap 2005
Publicatie van de herziene ‘Woordenlijst Nederlandse Taal’ (het Groene Boekje)
De Leidraad van het Groene Boekje verscheen in een volledig nieuwe versie om beter tegemoet te komen aan de behoeften van taalgebruikers, maar de spellingsregels werden niet aangepast. Vanaf 2005 was het Groene Boekje voor het eerst ook op het internet raadpleegbaar via Woordenlijst.org(opent in nieuw venster).
- Stap 2006
Publicatie van de brochure ‘Spelling: de regels op een rij'
Met de publicatie ‘Spelling: de regels op een rij’ stelde Team Taaladvies een systematisch overzicht van de spellingregels voor het Nederlands ter beschikking van het grote publiek. De spellingbrochure werd in een licht aangepaste versie ook door de overheden in Suriname en de Nederlandse Antillen verspreid als voorlichtingsmateriaal.
In 2016 verscheen een nieuwe, sterk uitgebreide editie van de brochure ‘Spelling: de regels op een rij’. De teksten daarvan zijn nu ook nog altijd te vinden in de rubriek Spellingregels op de website van Team Taaladvies.
- Stap 2009
Publicatie van de brochure ‘In duidelijk Nederlands'
Met de brochure ‘In duidelijk Nederlands’ stelde Team Taaladvies een adviesgids voor helder en correct taalgebruik en efficiënte communicatie ter beschikking van het grote publiek. Enkele hoofdstukken van die publicatie zijn nog steeds relevant en blijven online beschikbaar op de website van Team Taaladvies.
- Stap 2012
Start van de Facebook-pagina voor Team Taaladvies
In 2012 zette Team Taaladvies de eerste stappen in de sociale media met een Facebook-pagina(opent in nieuw venster). In 2014 werd ook gestart met een X-pagina(opent in nieuw venster) (toen nog Twitter). In 2023 volgden nog een LinkedIn-pagina(opent in nieuw venster) en een Instagram-pagina(opent in nieuw venster).
- Stap 2015
Publicatie van de nieuwe editie van de ‘Woordenlijst Nederlandse Taal’ (het Groene Boekje)
De spellingregels in de Leidraad van het nieuwe Groene Boekje zijn ongewijzigd gebleven ten opzichte van het Groene Boekje van 2005, maar de selectie van de woorden is in 2015 volledig vernieuwd en geactualiseerd. De versie op Woordenlijst.org(opent in nieuw venster) is de uitgebreide versie van het Groene Boekje. Die telt ondertussen meer dan 200.000 trefwoorden en meer dan 800.000 woordvormen, en wordt geregeld aangevuld met nieuwe woorden.
- Stap 2016
Lancering van de spellingtests op de website van Team Taaladvies
Met de spellingtests kunnen mensen hun kennis van de spellingregels testen. De rubriek is nu nog altijd een van de populairste rubrieken van de website.
- Stap 2017
Lancering van de Heerlijk Heldercampagne
De Heerlijk Heldercampagne heeft als doel om het gebruik van heldere taal te promoten bij de medewerkers van de Vlaamse overheid. Met onder andere promotiefilmpjes en affiches werden de campagneslogan ‘Hou je taal Heerlijk Helder’ en de website bekendgemaakt.
De campagnenaam Heerlijk Helder werd overgenomen van het radioprogramma Hautekiet op Radio 1. Heerlijk Helder werd in 2015 een begrip omdat veel luisteraars van het radioprogramma teksten met voorbeelden van onheldere taal instuurden.
Beeld uit de Heerlijk Heldercampagne - Stap 2018
Eerste Heerlijk Helderdag
Tijdens de eerste Heerlijk Helderdag op 5 februari 2018 werd de campagne Heerlijk Helder bekendgemaakt bij het grote publiek. Op die dag werd ook de brochure met basistips ‘Hou je taal Heerlijk Helder’ voorgesteld. Daarvan werd in 2024 een geactualiseerde versie gepubliceerd, met de titel Basistips voor heerlijk helder communicatie.
Geert Bourgeois en Paul Lembrechts verklaren hun engagement voor Heerlijk Helder ©VRT - Stap 2019
Tweede Heerlijk Helderdag
Op de tweede Heerlijk Helderdag op 7 oktober 2019 stonden de negen sleutels voor een succesvol beleid voor Heerlijk Helder in organisaties centraal. Op die dag werd ook twintig jaar Team Taaladvies gevierd. Voor die gelegenheid maakte het team het magazine ‘Heerlijk helder en helemaal juist’.
- Stap 2021
Publicatie van handleidingen over standaardbrieven en -mails en gebruikerstesten
In het kader van Heerlijk Helder werden twee handleidingen gepubliceerd:
- Stap 2021
Lancering van een volledig vernieuwde website Taaladvies.net
Voor de website Taaladvies.net, de taaladviessite van de Taalunie, werkt Team Taaladvies intensief samen met Onze Taal en het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT). Team Taaladvies is het loket voor de taalvragen die uit België komen. De taaladviseurs van Onze Taal vervullen de loketfunctie voor Nederland.
- Stap 2022
Derde Heerlijk Helderdag
De derde Heerlijk Helderdag op 29 maart 2022 stond in het teken van een project waar alle organisaties van de Vlaamse overheid aan werken: de kwaliteitsverbetering van standaardbrieven en -mails. In totaal werden meer dan 10.000 teksten onder de loep genomen. De Watergroep sleepte met een folder over de plaatsing van een debietsbegrenzer op de watermeter de eerste Heerlijk Helderprijs in de wacht.
Uitreiking van de eerste Heerlijk Helderprijs aan De Watergroep - Stap 2022
Lancering van een volledig vernieuwde website van Team Taaladvies
Het team gebruikt de roepnaam Taaltelefoon alleen nog maar voor de telefonische dienstverlening. De algemene naam van de dienstverlening is sinds 2022 Team Taaladvies, ook op de website.
- Stap 2023
Overname van de adviezen van de website VRT Taal
De website van Team Taaladvies werd uitgebreid met meer dan duizend nieuwe taaladviezen. Ook de rubriek Eigennamen met meer dan zeventienduizend eigennamen werd overgenomen. Door de overzetting zijn alle taaladviezen voortaan op één website te vinden.
- Stap 2023
Vierde Heerlijk Helderdag
Het thema van de vierde Heerlijk Helderdag op 9 oktober 2023 was ‘Taal en inclusie’. Het Kindboekje van het agentschap Opgroeien werd bekroond met de Heerlijk Helderprijs 2023.
Op 9 oktober 2023 kregen Steven Strynckx en Isabelle Matthys de Heerlijk Helderprijs 2023 van minister-president Jan Jambon. - Stap 2024
25ste verjaardag van Team Taaladvies
Op 27 oktober 2024 vierde Team Taaladvies zijn 25ste verjaardag.