Maak ons Kerstcryptogram!
Zoek de cryptisch omschreven woorden, vind het begrip in de gele kolom en stuur ons dat dertienletterwoord via dit formulier(opent in nieuw venster). Wie dat doet vóór vrijdag 10 januari 2025 (12 uur ’s middags), maakt kans op een mooie boekenbon. We maken de winnaars en de oplossing bekend in de eerste Taallink van 2025, op 13 januari.
- Hokjes met gelijke getallen bevatten dezelfde letters.
- Gebruik de letter Y om een IJ in te vullen.
- U kunt de letterbak gebruiken om bij te houden voor welke cijfers u al een letter hebt gevonden.
- Printversie(PDF bestand opent in nieuw venster)
Op 27 oktober 2024 vierde Team Taaladvies zijn 25ste verjaardag. Op onze feestpagina nemen we u mee terug in de tijd en vertellen we waar we dag in dag uit mee bezig zijn.
Vind het antwoord op uw taalvraag
Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.
Taaladviseur van de week: Veronique Verreycken
Veronique Verreycken beantwoordt taalvragen van burgers en is al vele jaren het aanspreekpunt voor de werkzaamheden rond Taaladvies.net. Ze vertelt er graag meer over.
Veroniques favoriete woord van de week: tegelwippen
“Een woord dat me is bijgebleven, is tegelwippen. Dat is het weghalen van tegels bij je huis en die vervangen door groen. Ik vind het een leuk woord voor een heel goed initiatief. Tegelwippen stimuleert bodemontharding, maakt dorpen en steden klimaatbestendiger en creëert een aangenamere leefomgeving. Het concept is overgenomen uit Nederland en sinds enkele jaren ook in Vlaanderen bekend. Ieder jaar wordt er zelfs een Vlaams Kampioenschap Tegelwippen gehouden: verschillende gemeenten nemen het dan tegen elkaar op om zoveel mogelijk tegels te wippen. Wat mij betreft mag er in ons grijze Vlaanderen gerust nog wat meer aan tegelwippen gedaan worden! ”
Vraag van de week
Wat is correct: We zijn nu aan het eind of einde van onze feestcampagne gekomen?
Zowel eind als einde is correct in deze zin.
Eind en einde zijn vormvarianten in de betekenis ‘plaats of ruimte waar iets eindigt’. In de meeste gevallen kunt u vrij kiezen welke vorm u gebruikt. Bijvoorbeeld: aan het eind / einde van het jaar; van begin tot eind / einde; licht aan het eind / einde van de tunnel.
In een aantal uitdrukkingen is alleen einde gebruikelijk. Bijvoorbeeld: Het jaar loopt stilaan ten einde; Het einde is zoek; Onze reis naar Amerika was echt het einde! In andere uitdrukkingen is alleen eind gebruikelijk. Bijvoorbeeld: Ze hadden het bij het verkeerde eind; Onze ploeg trok aan het langste eind na een spannende wedstrijd.
Ontvang onze nieuwsbrief
Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.
Taal en gender
Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:
Meer dan 50 spellingtests
Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.
Heerlijk Helder
Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?
Boek- en webwijzer
Een overzicht van taalboeken en -websites, geordend per thema.
Afkortingenlijst
Een overzicht van de afkortingen die gangbaar zijn bij de Vlaamse overheid.
Spellingbrochure
Download gratis onze spellingbrochure.
- systematisch overzicht van de spellingregels
- volgens het Groene Boekje 2015
- met actuele voorbeelden
VRT Taal offline
De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.