Metadata: Vertrouwen in Europese instellingen
Bron
Eurobarometer, bewerking Statistiek Vlaanderen
Definities
Voor de Europese instellingen wordt in Eurobarometer de vraag gesteld ”Kan u ons zeggen of u eerder vertrouwen of eerder wantrouwen hebt in deze Europese instellingen”. Men kan antwoorden met eerder vertrouwen, eerder wantrouwen of weet niet.
Opmerkingen bij de kwaliteit
Voor het vertrouwen in de Europese instellingen wordt een beroep gedaan op Eurobarometer. Sinds 1973 houdt de Europese Commissie opiniepeilingen, de zogenaamde Eurobarometer-enquêtes (EB), om op de hoogte te blijven van de opvattingen van de inwoners van de Europese Unie (EU). In deze bevragingen wordt onder meer gekeken naar de tevredenheid met het leven dat ze leiden, hun verwachtingen, waarover ze zich zorgen maken, hun houding tegenover Europa en tegenover de Europese instellingen.
De Standaard Eurobarometer wordt elk jaar uitgevoerd in de lente en de herfst en betreft de EU-bevolking vanaf 15 jaar en ouder. De editie van 2020, 2021, 2022, 2023 en 2024 werd verschoven van het voorjaar naar de zomer. Alle interviews gebeuren face-to-face bij de respondent thuis in zijn of haar moedertaal. In alle landen is het steekproefdesign multi-stage en random. Voor elk land van de EU is er in principe één steekproefgebied, waarbij enkel Duitsland (Oost - West) verdeeld is. In elk steekproefgebied is het doel 1.000 interviews te realiseren, uitgezonderd voor Luxemburg, Cyprus en Malta (500). De steekproef wordt gewogen, afhankelijk van de populatiecijfers voor elk steekproefgebied.
De resultaten voor Vlaanderen kunnen op 2 manieren in beeld gebracht worden: ofwel via de taal waarin het interview werd afgenomen (Nederlandstaligen) of via de NUTS 1-indeling op basis van woonplaats (Vlaams Gewest). Hier wordt gewerkt met de respondenten die wonen in het Vlaamse Gewest. Dat aantal schommelt rond 550 op een totaal van 1.000 voor België. Voor het Waalse Gewest gaat het om 530 respondenten. Voor het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest zijn er geen betrouwbare gegevens beschikbaar wegens een te laag aantal respondenten.
Naast een aantal terugkerende achtergrondvariabelen en vragen, bevat de Standaard Eurobarometer ook één of meerdere variabele modules (Special Eurobarometer) over een meer diepgaand thema, zoals bijvoorbeeld de toekomst van Europa.
Het tijdstip waarop de data beschikbaar komen voor (secundaire) analyses is verschillend van module tot module. De eerste gegevens kunnen in principe een aantal maanden na het veldwerk verkregen worden. De overige cijfers zijn pas beschikbaar wanneer het embargo opgeheven wordt. Om te weten wanneer het embargo opgeheven wordt, kan men terecht op de website van Eurobarometer (http://www.gesis.org/eurobarometer/data-access/embargo-provisions/(opent in nieuw venster)). De opheffing van het embargo gebeurt nadat de gegevens binnen Europa geanalyseerd zijn.
De databestanden zijn voor onderzoekinstellingen gratis verkrijgbaar bij “ZA Central Archive for Empirical Social Research, University Cologne”.
De toegankelijkheid van de vragenlijsten, de codeboeken en de publicaties met de resultaten is maximaal. Alles is door iedereen gratis te downloaden via internet (http://www.gesis.org/eurobarometer/data-access/(opent in nieuw venster)).
Vergelijking tussen alle EU-lidstaten is mogelijk omdat in alle landen in principe dezelfde vragenlijst en methodologie wordt gehanteerd door de nationale onderzoeksbureaus.
Referenties
Europese Commissie: Eurobarometer(opent in nieuw venster)