Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toezicht op een woonmaatschappij Toezicht: informatie voor woonactoren

Toezicht op een woonmaatschappij

De afdeling Toezicht van Wonen in Vlaanderen controleert woonmaatschappijen op hun werking. Hieronder vindt u meer informatie en aanbevelingen voor de rapportering, beheer en interne controle bij woonmaatschappijen.

Globaal onderzoek en basistoezicht

De afdeling Toezicht voert globale onderzoeken (globo’s) uit bij woonmaatschappijen.
Gedurende een bepaalde periode onderzoekt de afdeling alle domeinen op basis van draaiboeken die een gesystematiseerde en geobjectiveerde aanpak garanderen.

Naast die globale onderzoeken, voert de afdeling Toezicht ook een basistoezicht uit.
Met een minimum aan middelen en inspanningen en een zo laag mogelijke belasting voor de actoren, kan Toezicht uitspraken doen over de werking van een actor binnen een specifiek domein (vb. sociale verhuring).

De globale onderzoeken en het basistoezicht kunnen leiden tot opvolgingsacties op korte of lange termijn.
Bij ernstige structurele tekortkomingen wordt een actor onder verhoogd toezicht geplaatst. Wat dat inhoudt hangt af van de aard en de ernst van de vastgestelde tekortkomingen.

Richtlijnen voor de notulering van beslissingen van woonmaatschappijen

De beslissingen van woonactoren moeten voldoende gemotiveerd zijn en het resultaat zijn van een gedocumenteerde beraadslaging door de bestuurders. De afdeling Toezicht voorziet daarom in diverse domeinen richtlijnen inzake documentatie en notulering van beslissingen. Op die manier kan Toezicht inschatten of alle elementen in overweging genomen werden om een reglementaire beslissingen te kunnen nemen. Daarnaast kan Toezicht op die manier alle beslissingen van de diverse woonactoren op een uniforme wijze beoordelen.

Wat moet u rapporteren?

Hoe u de toezichthouder moet informeren over de beslissingen en andere informatie, staat in artikel 4.239 Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Via deze website krijgen de woonactoren sjablonen waarmee ze de gegevens op een systematische wijze aan de afdeling Toezicht kunnen bezorgen. Het bijhouden van deze gegevens met die sjablonen kan ook een nuttig instrument zijn voor het management en de beheersorganen van de woonactoren. De vermelde werkwijze wordt het best nauwgezet gevolgd.

Beheer

Goede praktijkvoorbeelden interne controle

Elke WM moet beschikken over een behoorlijk werkend systeem van interne controle, cf. artikel 4.46/6 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW) en artikel 4.132 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW).

De kritieke processen moeten formeel worden beschreven in door de raad van bestuur vastgelegde procedures die taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden vastleggen en aangeven wie, hoe en in welk onderdeel van het proces controles zal uitvoeren.

Interne procedures moeten schriftelijk worden vastgelegd en formeel bekrachtigd door de raad van bestuur, zodat ze tegenstelbaar kunnen zijn aan diegenen die ze moeten navolgen.

Voor een aantal procedures werden goede praktijkvoorbeelden opgesteld. Hierin is bepaald wat voor de toezichthouder essentieel is en bijgevolg zeker terug te vinden moet zijn in de procedures en wat minder essentieel maar zeker aan te bevelen is om op te nemen in de procedures.

Via onderstaande linken kan je de goede praktijkvoorbeelden terugvinden:

Iedere aanpassing aan de interne controleprocedures melden aan de afdeling Toezicht, bij voorkeur alle procedures m.b.t. interne controle opnemen in een procedurehandboek.