Gedaan met laden. U bevindt zich op: Formulier VO3 Oplevering

Formulier VO3

Op het formulier VO3 vult u de data in die helpen bepalen of er werken in vertraging uitgevoerd werden. Indien nodig, stelt u via deze berekende vertraging ook het boetebedrag vast. 

Wat is de contractuele voltooiingsdatum?

Op de dag van de voorlopige oplevering moet de contractuele voltooiingsdatum of uitvoeringstermijn gekend zijn. Die termijn moet rekening houden met de termijnverlengingen die de aanbestedende overheid goedkeurde.

De contractuele voltooiingsdatum is de som van de oorspronkelijke uitvoeringstermijn en de toegestane termijnverlengingen, die u bij de datum van de aanvang werken (of reële aanvangsdatum) telt.

Voorbeeld:

Aanvang werken: 1 maart 2014
Uitvoeringstermijn:200 kalenderdagen
Termijnverlenging:52 kalenderdagen
Contractuele voltooiingsdatum:8 november 2014

Haalt de aannemer al dan niet de contractuele voltooiingsdatum?

Heeft de aannemer de werken voltooid binnen de contractuele voltooiingsdatum? Dan is de boete nihil en moet de berekening van het boetebedrag niet gemaakt worden.

Heeft de aannemer de werken voltooid voor of na de contractuele voltooiingsdatum? Dan verwittigt de aannemer de aanbestedende overheid via een aangetekende brief. In deze brief vraagt de aannemer de voorlopige oplevering.

De door de aannemer opgegeven datum geldt dan als voltooiingsdatum.

Volgens artikel 46 wordt de aannemer dan een boete aangerekend: ‘de vertragingsboetes door de aanbestedende overheid kunnen gevorderd worden enkel en alleen al op basis van het verstrijken van de uitvoeringstermijn en dit zonder de aannemer in gebreke te stellen en zonder een proces-verbaal op te maken. De vertragingsboete wordt van rechtswege toegepast voor het totaal aantal dagen vertraging’.

Hoe bepaalt u de vertraging en het boetebedrag?

Het verschil tussen de werkelijke voltooiingsdatum en de contractuele voltooiingsdatum bepaalt het aantal dagen vertraging.

Voorbeeld:

Contractuele voltooiingsdatum: 8 november 2014
Werkelijke voltooiingsdatum:20 december 2014
Aantal dagen vertraging:42 kalenderdagen

Met dit aantal dagen vertraging kan de boete berekend worden (artikel 86). Het hangt af van de grootte van het opdrachtbedrag en de oorspronkelijke uitvoeringstermijn welke formule u moet gebruiken.