Gedaan met laden. U bevindt zich op: Hoe geconventioneerde en sociale huurwoningen verhuren? Geconventioneerde verhuur voor woonmaatschappijen

Hoe geconventioneerde en sociale huurwoningen verhuren?

U leest in dit luik hoe u de geconventioneerde en de sociale huurwoningen inhuurt en verhuurt.  

Beslissing binnen de 60 dagen voor inhuurname in project geconventioneerde huur

Krijgt u een aanbod van een initiatiefnemer om woningen in te huren? De raad van bestuur van uw woonmaatschappij moet binnen de 60 dagen een beslissing nemen over een aanbod om sociale woningen in te huren in een project geconventioneerde huur.

Neemt u geen beslissing binnen de 60 dagen, dan zal de afdeling toezicht van Wonen in Vlaanderen deze beslissing agenderen op uw volgende raad van bestuur.

Zo gaan er drie maanden verloren. Als u wel of niet van plan bent de woningen in te huren, kan u dat best zo snel mogelijk aan de initiatiefnemer laten weten.

Hebt u graag ondersteuning bij het nemen van de beslissing, kan u terecht op geconventioneerdehuur@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)

Geconventioneerde huurwoningen

U verhuurt de geconventioneerde huurwoningen die u zelf bouwde of renoveerde. Daarnaast kunt u geconventioneerde huurwoningen inhuren van private initiatiefnemers.

Sociale huurwoningen inhuren en onderverhuren

U huurt de sociale huurwoningen voor maximaal 27 jaar van de private initiatiefnemer. U onderverhuurt de woningen aan de sociale doelgroep volgens de sociale huurreglementering.

Overzicht huurprijzen geconventioneerde en sociale woningen 

Huurprijstabel geconventioneerde en sociale woningen

Rechten en plichten (onder)huurder en verhuurder

Voor geconventioneerde huurwoningen gelden dezelfde regels als voor andere private huurwoningen (uit het Vlaams Woninghuurdecreet).

Als u de sociale en geconventioneerde huurwoningen inhuurt van de private initiatiefnemer, is die laatste verantwoordelijk voor alle herstellingen (behalve kleine herstellingen).

De geconventioneerde of sociale huurder die de woning van u huurt, moet de woning goed onderhouden en staat in voor kleine herstellingswerken. Tegenover de private initiatiefnemer blijft u verantwoordelijk voor niet-herstelde zaken door de onderhuurder (geconventioneerde huurder).

Lees meer informatie over onderhoud en herstellingen

Lees meer informatie over huurgeschillen