Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wie kan Mijn EPC-labelpremie aanvragen?

Wie kan Mijn EPC-labelpremie aanvragen?

De EPC-labelpremie is er tot en met 2024 voor alle investeerders.

Voor aanvragen vanaf 2025 komt u enkel als eigenaar/houder van zakelijk recht van de woning in aanmerking. De volgende zakelijke rechten komen in aanmerking:

  • volle eigendom
  • naakte/blote eigendom
  • vruchtgebruik (inclusief recht van gebruik en/of bewoning als dit notarieel werd vastgelegd)
  • erfpacht
  • recht van opstal
  • mede-eigendom

Er zijn verschillende doelgroepen die de hoogte van Mijn EPC-labelpremie bepalen:

  • Eigenaar-bewoner
  • Eigenaar-verhuurder aan een woonmaatschappij
  • Eigenaar en private verhuurder of niet-verhuurder en niet-bewoner

Activeerde u al een EPC-labelpremie op basis van een slecht EPC-label bij Fluvius voor 2025 maar bent u geen eigenaar/houder van een zakelijk recht op de woning? Dan is er een overgangsmaatregel voorzien.

De doelgroep waartoe u behoort wordt bepaald op de aanvraagdatum.

Eigenaar- bewoner

Voor aanvragen van Mijn EPC-labelpremie vanaf 2025 wijzigt de premiehoogte voor eigenaars-bewoners naar analogie met de inkomenscategorieën van Mijn VerbouwPremie.

U kunt Mijn EPC-labelpremie aanvragen voor een woning of appartement dat u op de aanvraagdatum als hoofdverblijfplaats bewoont in het Vlaams gewest, volgens het bevolkingsregister. U bent uiteraard ook eigenaar van de woonst. Hieronder valt volle eigendom, vruchtgebruik (inclusief recht van gebruik en/of bewoning), erfpacht, recht van opstal of mede-eigendom.

Het inkomen van de eigenaar(s) en de gezinssituatie bepalen tot welke inkomenscategorie u behoort. Hoe lager het gezinsinkomen, hoe hoger het bedrag van Mijn EPC-labelpremie.

Inkomensgrenzen bij aanvraag in 2025
Laagste inkomenscategorieMiddelste inkomenscategorieHoogste inkomenscategorie
Alleenstaande≤ 42.340 euro> 42.340 euro - ≤ 53.880 euro> 53.880 euro
Alleenstaande + 1 persoon ten laste≤ 59.270 euro, te verhogen met 4.320 euro per bijkomend persoon ten laste> 59.270 euro - ≤ 76.980 euro, te verhogen met 4.320 euro per bijkomend persoon ten laste> 76.980 euro, te verhogen met 4.320 euro per bijkomend persoon ten laste
Samenwonende (meerdere eigenaar-bewoners en/of eigenaar-bewoner en wettelijke partner)≤59.270 euro, te verhogen met 4.320 euro per bijkomend persoon ten laste> 59.270 euro - ≤ 76.980 euro, te verhogen met 4.320 euro per bijkomend persoon ten laste> 76.980 euro, te verhogen met 4.320 euro per bijkomend persoon ten laste

Voor meer informatie verwijzen we naar ‘inkomen van eigenaar’(s), gezinssituatie en 3 inkomenscategorieën’ die vermeld staan onder Mijn VerbouwPremie.

Eigenaar en verhuurder aan een woonmaatschappij

Zowel particulieren (natuurlijke personen) als rechtspersonen (bijvoorbeeld ondernemingen, vzw’s, gemeenten) die eigenaar zijn en hun woning of appartement verhuren via een woonmaatschappij komen in aanmerking voor Mijn EPC-labelpremie.

Als u de woning of het appartement verhuurt aan een woonmaatschappij komt u in aanmerking voor het hoogste premiebedrag, ongeacht uw inkomen. Dit premiebedrag komt overeen met het premiebedrag voor een eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie. Om in aanmerking te komen, moet u bij de aanvraag van de premie een ondertekende en lopende huurovereenkomst van minstens 9 jaar met een woonmaatschappij kunnen voorleggen.

Woonmaatschappijen komen niet in aanmerking voor Mijn EPC-labelpremie voor de sociale woningen in hun patrimonium.

Andere eigenaar

Ook wie zijn woning niet zelf bewoont of niet verhuurt via een woonmaatschappij komt als eigenaar in aanmerking voor Mijn EPC-labelpremie. Het gaat dan om particulieren, ondernemingen of andere rechtspersonen die eigenaar zijn en de woning verhuren via de private huurmarkt, of gewoonweg niet verhuren.

Deze doelgroep komt enkel in aanmerking voor het premiebedrag dat overeenstemt met de hoogste inkomenscategorie (of laagste premiebedrag). Ook wie naakte of blote eigenaar is van de woning/wooneenheid valt onder deze doelgroep.

Overgangsmaatregel voor niet-eigenaars

Iedere investeerder die geen eigenaar/houder van het zakelijk recht is van de woning, collectief woongebouw of appartement en die nog voor 1 januari 2025 een EPC-labelpremie activeerde bij Fluvius op basis van een slecht EPC-label voor renovatie, zal in aanmerking komen voor de uitbetaling EPC-labelpremie in de nieuwe procedure vanaf 2025. Ook als u al een eerste EPC-labelpremie voor bijvoorbeeld een EPC-label C heeft ontvangen van Fluvius, kunt u het EPC-labelpremietraject voor deze woning verder zetten tot de woning label A heeft behaald. Het premiebedrag waarvoor u in aanmerking komt stemt overeen met dat voor andere eigenaars of eigenaar-bewoners uit de hoogste inkomenscategorie.

Veelgestelde vragen