Gedaan met laden. U bevindt zich op: Plan Samenleven geeft opnieuw een boost aan samenwerken rond het diversiteitsbeleid van Oostende Nieuwsberichten van Plan Samenleven

Plan Samenleven geeft opnieuw een boost aan samenwerken rond het diversiteitsbeleid van Oostende

Nieuwsbericht
23 april 2024

Oostende tekende in het eerste projectjaar in op 15 acties van Plan Samenleven. In het tweede projectjaar tekende Stad Oostende opnieuw in voor deze acties om de opgestarte zaken verder te zetten. Voor de acties ‘begeleiding kansengroepen naar ondernemerschap’ en ‘begeleiding naar werk door mentors’ stelt Oostende zich opnieuw op als mentorbestuur. An-Sofie Knockaert, Stafmedewerker directie Samenleven, licht toe hoe de stad een aantal van die acties invult. 

Actieplannen

Aan het einde van het eerste projectjaar lag een uitgewerkt actieplan rond polarisatie klaar. Het actieplan bevat 3 strategische doelstellingen, 6 operationele doelstellingen en 19 concrete acties rond de thema’s polarisatie, desinformatie en haatspraak in de online en offline wereld. “Oostende heeft een complexe mix van mensen waardoor harmonieus samenleven een grote uitdaging is. Met de middelen van Plan Samenleven kunnen we extra inzetten op het tegengaan van polarisatie door ervoor te zorgen dat de coördinator Polarisatie de acties van het actieplan uitrolt, inzet op de sensibiliseringsacties en het aanspreekpunt bij uitstek is bij polariserende situaties”, vertelt An-Sofie. “De organisatie van de ‘Lunch je wijs’ inspiratiesessies, waar Oostendse professionals tijdens een lunch geïnformeerd worden over hoe je moet omgaan met polarisatie en hoe je erop reageert, is daar een mooi voorbeeld van.”

“Voor ons actieplan straatintimidatie wierven we in oktober 2023 een nieuwe beleidsmedewerker aan. Die focust zich op de ontwikkeling en uitrol van een lokaal actieplan straatintimidatie aan de hand van een omgevingsanalyse. “Stad Oostende zat ondertussen niet stil en realiseerde heel wat acties”, legt An-Sofie uit. “Met het Forum Positief Uitgaan brengen we jongeren in contact met verschillende partners zoals de politie, dienst Veiligheid en het Jongerenaanbod van het CAW (JAC). Straatintimidatie en grensoverschrijdend gedrag zijn thema’s die daar ook aan bod komen. Daarnaast zetten we in op de horeca en het uitgaansleven. Uit een bevraging bij de horeca-uitbaters bleek dat er zeker interesse bestaat om medewerkers op te leiden over straatintimidatie. Dat nemen we op in het actieplan. Op het Monacoplein organiseren we tijdens de zomerperiode een meldpunt grensoverschrijdend gedrag waar je bij de infocoaches met meldingen of vragen terechtkan.”

Ze vervolgt: “Ten slotte is er de uitrol van de Quality Bars en de ‘Nee is nee, enkel ja is oké’-campagne. Met het ondertekenen van het Quality Nights Charter maken de uitbaters duidelijk dat ze geven om het welzijn van hun klanten. De campagne ‘Nee is nee, enkel ja is ok’ brengt grensoverschrijdend gedrag tijdens het uitgaan onder de aandacht en maakt het bespreekbaar. Ten slotte organiseerden we in maart en april 2024 de eerste omstaanderstrainingen. We trainden er medewerkers van de stad en andere professionals om efficiënt tussen te komen bij racisme, discriminatie of seksueel gedrag. Ze kunnen die kennis in de toekomst ook doorgeven aan andere collega’s en professionals.”

Oefenkansen Nederlands

In projectjaar 1 brachten Oostende en het Agentschap Integratie en Inburgering het volledige aanbod aan oefenkansen Nederlands in kaart. An-Sofie verduidelijkt: “We schreven een brochure voor volwassen waarin je alle oefenkansen Nederlands in Oostende terugvindt. Ze bevat per oefenkans alle nodige informatie en is beschikbaar voor iedereen. Zo kunnen de Oostendse organisaties de informatie altijd raadplegen. We willen dat jaarlijks updaten. De werkgroep beleidsplan Taal Innovatie Leerkansen (TIL) analyseerde het aanbod verder. Sinds projectjaar 2 zet het Team Taal van dienst Communicatie extra in op de communicatie van het taalniveau van de Oostendse activiteiten. Ze doet dat met behulp van de taaliconen.”

Oostende ondersteunt nog andere initiatieven. “Zo breiden we de werking van het project ‘Compagnons’ van FMDO vzw uit omdat we merken dat het een heel goede manier is om mensen een oefenkans Nederlands te bieden. We maken ook de link met de vierde pijler van het inburgeringstraject door de promotor te informeren over het aanbod taaloefenkansen Nederlands in Oostende en maken de actie ‘ikdoemee‘ bekend als aanbodplatform.”

Pleinmakers

Stad Oostende werkte in projectjaar 1 voor het eerst met pleinmakers. Ondertussen selecteerde de stad 4 enthousiaste pleinmakers die begin februari 2024 voorgesteld werden. An-Sofie legt verder uit: “Samen met de woonmaatschappij Woonsprong en de Stadmariniers selecteerden we 4 sociale buurten met elk een specifiek karakter. Binnen die wijken deden we een oproep aan de bestaande huurders. We vroegen wie er interesse had om pleinmaker te worden. Onder begeleiding van de wooncoaches van Woonsprong organiseren de pleinmakers verschillende activiteiten en zijn ze het eerste aanspreekpunt voor nieuwe bewoners in de wijk”.

Onderwijs, studies en tewerkstelling

Oostende heeft al langer een goede brugfigurenwerking. “Met de middelen van Plan Samenleven versterkten we deze werking in de secundaire scholen. Momenteel zijn er 11 brugfiguren en 1 coach voor de brugfiguren”, laat An-Sofie weten. “Voor de actie ‘sociale mix in scholen bevorderen’ zetten we vooral in op objectieve informatie voor ouders over de verschillende scholen in Oostende. Dat doen we met objectieve schoolfiches, brieven met objectieve informatie en infomomenten. We stemmen ook af met verschillende actoren zoals de brugfiguren, Huis van het kind, loket Onderwijs en Vrije tijd hoe we die informatie nog beter kunnen verspreiden.” vertelt An-Sofie.

De stad werkt samen met Groep Intro vzw en de Katrol vzw om ongekwalificeerde uitstromers te begeleiden. An-Sofie legt verder uit: “Door Plan Samenleven kan de Katrol vzw nu ook jongeren uit het middelbaar ondersteunen. We zien dat de jongeren minder snel uitvallen door de nauwe ondersteuning en samenwerking met de ouders. Het specifiek dagbestedingsproject KOMAF! van Groep Intro vzw richt zich tot jongeren met een multiprobleemrugzak die geen structuur meer in hun dag krijgen en daardoor niet meer op school geraken. KOMAF! installeert opnieuw een dagstructuur in hun leven.”

Voor de begeleiding van kansengroepen naar de arbeidsmarkt, ondernemerschap, bedrijfsleven en werk door mentors werkt Stad Oostende samen met het Economisch Huis Oostende en FMDO vzw. An-Sofie licht toe: “Het Economisch Huis Oostende heeft heel wat expertise om mensen te activeren. Met de middelen van Plan Samenleven kunnen zij nu extra actie ondernemen om 55-plussers nog meer te activeren door hen bijvoorbeeld in contact te brengen met flexiwerk.”

Stad Oostende is ook mentor voor de begeleiding van kansengroepen naar ondernemerschap. “Het Economisch Huis heeft een één-loketfunctie waar startende ondernemers, ook uit kansengroepen, terecht kunnen met al hun vragen” vertelt An-Sofie. “Via één-op-één begeleidingen en/of in groepssessies wordt er vervolgens naar een antwoord op hun vragen gezocht.”

Voor actie 14 ‘begeleiden naar het bedrijfsleven’ beroept Oostende zich ook op de expertise van het Economisch Huis. An-Sofie verduidelijkt: “Voor het 6de en 7de jaar van het Ensorinstituut organiseren we workshops rond werk, solliciteren en het bedrijfsleven. Via de entrepreneurshubs Ensor2Work en OC3Gapers kunnen jongeren ontdekken wat ondernemerschap nu juist allemaal inhoudt. Tijdens het tweede projectjaar willen we de workshops ook in andere scholen uitrollen en de inleefstages verder uitbouwen.”

Voor de actie ‘begeleiden naar werk door mentors’ tekende Oostende niet in. De stad vroeg wel het mentorschap aan. “FMDO vzw is een uitstekende organisatie om hierover expertise te delen via hun project Team Up. We werken graag samen met hen binnen Plan Samenleven.” legt An-Sofie uit. “Je hoeft als lokaal bestuur niet altijd alles zelf te doen. Samenwerken met stadsdiensten en externe organisaties die de expertise in huis hebben, is ook het verhaal van Plan Samenleven. Om die samenwerking extra in de verf te zetten, organiseerden we op woensdag 18 oktober 2023 een Beurs Plan Samenleven waar we alle acties voorstelden aan het brede publiek.”

Sport en cultuur

Door Plan Samenleven kan Stad Oostende extra fietslessen aanbieden. Daarvoor werkt de Stad samen met de organisatie Mobiel 21. Daarnaast biedt Stad Oostende nog een aantal andere laagdrempelige manieren aan om in contact te komen met sport. “Matinee Kadee is een indoor alternatief voor buitenspelen tijdens de winter. Die organiseren wekelijks workshops over wisselende thema’s. Fietslessen was daar telkens 1 van. Sport na School wil de leerlingen van het secundair onderwijs meer doen bewegen en laat hen samen met hun schoolvrienden kennis maken met nieuwe sporten. Dat gebeurt in samenwerking met verschillende Oostendse sportclubs.”

Voor toeleiding naar cultuur regelt de Stad heel wat initiatieven: “Met Kinepolis organiseren we jaarlijks een familiefilm voor UiTPAS-houders en sociale partners en verdelen we cinemavouchers aan hen met een groepspas. Organisaties die werken met kinderen en jongeren van buitenlandse herkomst kregen een deel van de vouchers. De cinemavoucher is goed voor een gratis film met een drankje in Kinepolis. Zo proberen we de drempel naar het filmaanbod in Oostende te verlagen voor die jongeren. In projectjaar 2 plannen we dat opnieuw in”, vertelt An-Sofie.

Via UiTPAS organiseert Oostende infosessies en werkt de stad samen met De Batterie vzw. An-Sofie: “We zetten vooral in op infosessies voor vrijetijdspartners die taaliconen gebruiken in hun communicatie. Daarnaast worden het vrijetijdsaanbod en UiTPAS in de LIGO-klassen toegelicht. Via het artistieke project LABEL, opgezet in samenwerking met De Batterie vzw, vertrokken OKAN-leerlingen zowel vanuit de Nederlandse taal als hun moedertaal. Ze zochten teksten die hen aanspraken, onderzochten de betekenis ervan en gingen aan de slag met woorden uit die tekst. Via de typografisch vormgevingen van letters en woorden in diverse talen en de ontwikkeling van nieuwe geabstraheerde vormen, maakten ze onder andere pamfletten en vlaggen. De kunstwerken stelden we ten toon in de bibliotheek waardoor er extra mensen op een laagdrempelige manier kennis konden maken met het aanbod en de mogelijkheden van de bibliotheek. De samenwerking met De Batterie vzw verlengden we in projectjaar 2 en een nieuw artistiek project is in de maak.”